Aquest 2023 el projecte europeu SIRCLES farà 2 anys des de la seva posada en marxa i ja fa un any que es va posar en funcionament l’àrea de tractament de fracció orgànica creada per Formació i Treball, Empresa d’Inserció (FiTEI) a la Torre d’en Dolça en Vila-seca (Tarragona). Aquest esdeveniment ha tingut com a objectiu dur a terme una demostració del funcionament del pilot de Vila-seca i sumar sinergies per a assegurar la continuïtat i la replicabilitat de l’àrea de compostatge i els llocs de feina generats.
A l’acte van assistir els diferents representants del projecte així com empreses i entitats socials del territori. Marina Arnau, codirectora de la Fundació Formació i Treball va ser l’encarregada d’obrir els parlaments i va aprofitar per a reivindicar la importància d’assegurar la viabilitat a llarg termini del projecte així com la seva replicabilitat, “hem comprovat que el projecte és un èxit, el moment és ara, no arribem aviat i toca demanar implicació“. Per la seva part Joumana Sweiss, representant del programa europeu ENI-CBC-*MED, va seguir la mateixa línia fent una crida al tercer sector i el sector privat per a treballar per l’autoviabilitat del projecte de manera independent a les subvencions europees. Des de l’Ajuntament de Vila-seca, Sr. Josep Toquero i Pujals, 2n tinent d’alcalde, regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme va reafirmar el compromís inicial del consistori en la creació de l’àrea de compostatge per tractar-se d’un projecte que treballa conjuntament amb diferents organismes amb un propòsit social i mediambiental. “És una aposta per fer sostenibilitat al territori, el sector turístic de la costa daurada el volem posicionar com un destí sostenible i projectes com aquest són imprescindibles” va afegir Choni Fernandez, directora Serveis Centrals i Sostenibilitat de PortAventura World. L’acte el va tancar Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, “estem transformant la manera de gestionar residus, amb proximitat, entre diferents agents del sector públic, privat i social i transformant vides en un projecte com aquest que és gestionat per persones en risc d’exclusió social”.
Formació i Treball, Empresa d’Inserció, és un dels 7 socis europeus de SIRCLES i coordinadora de les formacions i contractacions del projecte. Des de l’inici s’han dut a terme dues formacions específiques d’Auxiliar de Gestor de Recursos Orgànics a través de dues convocatòries dirigides prioritàriament a dones i joves del territori en risc d’exclusió social. A més, també s’ha dut a terme fora del projecte una tercera formació anexa sobre Agricultura Ecològica. En total s’han dut a terme 320 hores lectives i s’han format 34 persones.
Entre les persones ja formades i capacitades, el programa ha seleccionat 6 alumnes per convocatòria del curs d’Auxiliar de Gestor de Recursos Orgànics, els qui després de superar el procés de selecció han estat contractats per un període de sis mesos en l’àrea de compostatge creada en el projecte. D’aquesta manera, al llarg de les dues convocatòries un total de 11 persones que es trobaven en situació de vulnerabilitat han obtingut una oportunitat laboral en l’àmbit de la gestió del residu orgànic.
Per aconseguir-ho, es compta amb la col·laboració, entre d’altres, de l‘Ajuntament de Vila- seca, que cedeix els terrenys i amb PortAventura World i l’Hotel La Marinada (en temporada estival), que fan les aportacions de matèria orgànica necessàries per a poder fer-ne compost.
Les primeres recollides de bioresidus van ser al març del 2022. Des de llavors s’han recollit 18.241 kg d’orgànica, un total de 17.047 kg després de retirar els impropis (residus no compostables). Aquests 17.047 kg estaven barrejats amb 7.166 kg d’estructurant (matèria vegetal triturada) i han donat com a resultat 6370 kg de compost de bona qualitat.
Aquest projecte és un exemple d’economía circular autosostenible, on es posa en valor la vessant social i mediambiental i on un residu es transforma en un recurs a través de la creació d’oportunitats laborals. Per assegurar la seva continuïtat i replicabilitat en altres entorns, el repte a assolir és la complicitat i suport de representants del món de l’administració pública, empresarial i del tercer sector.
Hort ecològic de Càritas
Part del compost ja generat es destina a l’estudi en cultiu real. Gràcies a la cessió de Càritas d’un espai d’hort a Reus, s’està treballant en una primera fase com influeixen diferents percentatges de compost aplicat en cultius ecològics. Tenint en compte que els beneficis del compost a la terra són a llarg termini, aquesta prova es troba en una fase primerenca d’observació i estudi. Els productes que es derivin dels cultius aniran dirigits a menjadors socials de la zona.
Projecte Transfronterer
SIRCLES forma part d’un dels projectes estratègics de cooperació transfronterera a la Mediterrània finançada per L’Instrument Europeu de Veïnatge, l’ENI (https://www.enicbcmed.eu/projects/sircles). El projecte compta amb l’ajuda econòmica de 3,4 milions d’euros i una durada de 30 mesos (2021-2023). SIRCLES és un projecte que es duu a terme de manera transversal i amb una xarxa internacional: National Technical University of Athens i Organizational Earth (Grècia), House of Water and Environment (Palestina), EDAMA (Jordània), Rene Moawad Foundation (Líban), Tunisia Eco-tourism Association (Tunisia), Consorci de Compostatge Italià (Itàlia), Pin – University of Florence (Itàlia) i Formació i Treball Empresa d’Inserció (Catalunya) liderada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).