Formació i Treball, lidera la venda de roba de segona mà i la preparació per al reciclatge a Catalunya

07 març 2024 Notes de premsa

  • L’Entitat augmenta la seva presència en el mercat de roba usada a Catalunya passant de 14 a 32 punts de venda en els darrers 3 anys. 
  • A través de Moda re-, participa en la creació de la primera peça de roba elaborada amb loopamid® -poliamida reciclada-, un projecte impulsat per Inditex i la química BASF.
  • A principis d’estiu té previst la posada en marxa de la nova planta de 28.000 m2 a Sabadell, a l’antiga fàbrica de Bosser. El centre de tractament més gran i avançat de tot el sud d’Europa de reciclatge textil.

Sant Adrià de Besòs, 7 de març de 2024 – La reutilització i el reciclatge són la clau per a gestionar els milers de tones de tèxtil que es recullen cada any tant en els contenidors especialitzats com a través dels serveis de recollida porta a porta gestionats ambdós per entitats sense ànim de lucre. A més, mitjançat les empreses d’inserció, són una oportunitat laboral per a persones que es troben en situació de vulnerabilitat. En concret durant el 2023, 423 persones (el 71% dones) van realitzar un itinerari d’inserció sociolaboral a la línia tèxtil de l’Entitat amb ocupacions que van des de la recollida de roba, la selecció i classificació d’aquesta, fins a la distribució en botigues pròpies. Un cop finalitzat el contracte, el 60% es va incorporar al mercat laboral. 

Pel que fa al tractament tèxtil, la reutilització és la sortida més sostenible i responsable per totes aquelles peces que es troben en un estat òptim per a tornar al circuit comercial. Sota aquesta prioritat, des de la Fundació Formació i Treball es treballa amb un equip de més de 140 persones especialitzades en seleccionar la roba segons la seva tipologia i estat de conservació. 

El 63% del textil gestionat per la Fundació es recupera i canalitza per a la seva reutilització a través de punts de venda de la marca Moda re-, propis (35) i de tot l’Estat (160), per a la comercialització solidària o la donació a famílies en situació de risc d’exclusió social. Així com per exportació internacional, per la seva alta capacitat d’acceptació de la roba de segona mà. Formació i Treball és l’entitat social amb més botigues de roba de segona mà a Catalunya. L’objectiu en els propers 5 anys és duplicar la seva presència, amb la finalitat de fomentar el consum responsable al país.

Botigues que, com a instrument de sensibilització, es posicionen cada cop més com un factor determinant per a conscienciar i avançar en el nou paradigma de la moda. La imatge i els missatges que es projecten en aquests espais visibilitzen l’impacte de la teva elecció: apostar per la justícia social, per la cura del planeta, per la moda única i per l’impuls del começ local. Aquestes accions l’Entitat les complementa amb activitats, tallers i visites als seus projectes: només el 2023 va impactar sobre 3.200 persones, el 76% dins l’àmbit de la comunitat educativa.

Per altra banda, l’Entitat promou processos de preparació pel reciclatge de peces de roba post-consum que no estan en condicions per a ser reutilitzades perquè tenen un desgast excessiu o tenen grans defectes que no es poden reparar. A aquesta fracció no se li pot donar una segona vida pel mateix propòsit al qual van ser fabricades les peces tèxtils tot destinant-se a la producció de noves fibres que derivaran en nous productes tèxtils, o per a la producció per a la indústria de l’automòbil, aïllament tèrmics, acústics, etc. Aquests processos de reciclatge post-consum suposen el 31% del material tèxtil que gestiona la Fundació. 

En aquest àmbit, l’entitat es consolida com a líder en la preparació pel reciclatge, participant en la projecció de la primera peça de roba 100% elaborada a partir de loopamid®, una poliamida reciclada que Inditex i la química BASF han llançat com a avenç significatiu en els seus esforços per impulsar la reciclabilitat a la indústria tèxtil. En concret ha estat una jaqueta que es va posar a la venda a Zara en la qual totes les peces, inclosos els teixits, els botons, el farciment, els ganxos i bucles i les cremalleres, han estat fabricats amb aquest material reciclat. El llançament de loopamid® és un bon exemple d’un dels principis de l’economia circular: la col·laboració. Aquesta iniciativa ha unit diferents líders mundials del sector per desenvolupar una solució innovadora que millora la circularitat en la indústria de la moda i permet el reciclatge total de residus tèxtils de poliamida.

En definitiva, residus que no acaben l’abocador i que es converteixen en recurs a través de la seva gestió: en oportunitats laborals per a persones en situació de vulnerabilitat que fan possible aquesta gestió, en vida als barris i carrers tornant al mercat comercial aquesta roba per la seva reutilització, en matèria primera post-consum per a la creació de nous productes reciclats i fins i tot en fibres per a la recerca i la investigació. Una acurada i innovadora gestió que esdevé ja una responsabilitat per a la industria de la moda, la segona més contaminant del món.

Operadors de tèxtil des de fa més de 30 anys

La Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Moda re- i de la Cooperativa Roba Amiga, es gestora referent de roba usada de tot l’estat després de més de 30 anys dedicats al sector tèxtil. El darrer any, l’entitat ha recollit 7.085.520 kg de roba usada i complements, en 279 municipis, contribuint així a l’estalvi de 177.125 tones d’emissions de Co2. Kilos que han estat recollits mitjançant 1.748 contenidors vermells de Cáritas (Moda re-) i taronges de Roba Amiga. El tractament s’ha portat a terme per Formació i Treball en les seves 5 plantes. 

Unes xifres que aniran en augment degut a la posada en marxa de la nova Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sóls contaminants per una economia circular, que obliga als estats membres de la Unió Europea a la recollida selectiva de residus tèxtils, abans de l’1 de gener de 2025. Per fer front a aquest canvi de paradigma, l’Entitat està acondicionant una nova nau de 28.144m2 a la ciutat de Sabadell que es convertirà en el centre de tractament tèxtil més gran i avançat de tot el sud d’Europa i donarà feina a 250 persones en situació de vulnerabilitat



VEURE TOTES LES NOVETATS