Moda re-, el projecte tèxtil de Càritas, uneix tendència i impacte social al Low Festival de la mà de María Escoté

25 juliol 2023 Notes de premsa

La temporada de festival porta cada any una necessitat de consum efímer de moda, protagonitzat per el fast fashion entre els més joves. Conscienciar sobre com la roba usada és una solució a aquesta problemàtica és el principal objectiu de Moda re-, el projecte tèxtil de Càritas s’ha proposat, amb la instal·lació de la primera pop up revestida a partir de tèxtils reutilitzats, al Low Festival de Benidorm, que tindrà lloc del 28 al 30 de juliol. Aquest projecte artístic i de conscienciació social ha sigut creat per María Escoté, la dissenyadora i jurat de “Maestros de la costura”, qui ha recuperat més de 100 kg de tela texana per fer-ho possible.

La moda de festival és un concepte amb més de 260 milions de resultats a Google i una de les excuses de compra més recurrent entre el jovent. Per això, Moda re-m ha vist en els festivals el context ideal per ajudar a reflexionar sobre la forma en què consumim moda. “Busquem donar a conèixer a les generacions més joves l’aposta de Moda re- per un consum més racional de roba en que gaudir de la moda, té a més una finalitat social i ambiental”, ha assenyalat Manuel León, coordinador de Moda re-.

Amb la iniciativa, el projecte tèxtil de Càritas busca demostrar a la societat que lluir roba diferent en ocasions tan especials com un festival, és possible a partir dels milers de peces que ja existeixen i que moltes persones donen cada any. La reutilització a través de projectes socials com Moda re- és una de les solucions al problema. Una via que redueix l’impacte ambiental i, a més, impulsa la justícia social. Per exemple, una samarreta comprada a Moda re- crea 7 minuts de feina social i beneficia a més de 700 persones a Espanya.

I és que segons un informa de la prestigiosa Ellen MacArthur, especialitzada en economia circular, es reutilitza menys de l’1% de la roba usada i prop de 101 milions de tones de roba acaben a abocadors només a Espanya. Aquesta moda de la fast fashion o “moda ràpida” (peces de vestir de baix cost) no fan sinó augmentar el nostre desperdici.

El propòsit de Moda re- amb aquesta original iniciativa pretén justament lluitar contra això. La instal·lació –de 30 metres quadrats i decorada amb grans flors blaves- serà una botiga de segona mà totalment funcional, com els més de 120 establiments que té aquest projecte social de Càritas per tota Espanya. En ella es podran trobar peces especialment recuperades per l’equip de Moda re- pel seu estil de festivals, a més d’una selecció especial de 15 peces diàries, escollides per la pròpia María Escoté. “Com diu el meu estimat Lorenzo Caprile, entrar en una botiga de segona mà és descobrir la història de la moda. Teixits, tendències… i això és molt bonic i també educatiu”, apunta la dissenyadora, qui ha participat en aquesta iniciativa conjuntament amb el seu equip.

Sobre Moda re-

Moda re- és la Cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, que, emmarcada dins de l’Economia Social i Solidària, es dedica a la gestió del cercle complert de la roba usada: recollida, reutilització, reciclatge, donació i venta.

L’entitat està formada per 97 socis – 50 entitats de l’economia social (empreses d’inserció) i 47 Càritas Diocesanes de tota Espanya-, els quals gestionen a nivell territorial el residu tèxtil, activitat que pot dur-se a terme gràcies a l’esforç dels més de 1.300 llocs de feina generats (50% contractes d’inserció per a persones en situació o risc d’exclusió social), i de la instal·lació de més de 7.500 contenidors que han permès recollir 42.975.475 kg de tèxtil usat només en l’últim any.

Les botigues de la xarxa Moda re-, les quals els seus ingressos són destinats de forma íntegra al propi desenvolupament i creixement del projecte, són establiments que neixen amb la vocació de afavorir la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió social i amb el valor afegit d’apropar, cada vegada més, el consum sostenible a la ciutadania: fent-los partícips de les conseqüències que les seves compres tenen en l’entorn, donant noves oportunitats de la roba i estalviant recursos al planeta.

Mira el vídeo al següent enllaç:

Campanya Cofinançada per:



VEURE TOTES LES NOVETATS