Taller Sant Isidre: 10 anys acompanyant a persones sense llar

09 gener 2024 Notes de premsa

 El Taller Sant Isidre està d’aniversari, compleix 10 anys de trajectòria acompanyant a persones sense llar a Badalona.  Una dècada des que es va posar en marxa aquest Taller que ha representat i representa un espai prelaboral dirigit a persones que han estat sense llar o que es troben en un risc d’exclusió molt elevat, centrat a la zona del Barcelonès Nord (principalment a Badalona i Santa Coloma de Gramenet). La iniciativa es va posar en marxa gràcies al suport, implicació i col·laboració de tres entitats arrelades al territori: Fundació Llegat Roca i Pi, Fundació Formació i Treball i Càritas Diocesana de Barcelona.

Sant Isidre va néixer fa 10 anys amb l’objectiu que les persones participants adquireixin hàbits de vida saludables i habilitats sociolaborals, mitjançant dues àrees de treball: l’Àrea formativa i l’Àrea prelaboral. Així doncs, mitjançant aquest espai de convivència i interrelació entre persones usuàries, professionals tècnics i voluntariat, s’acompanya a les participants en el camí de recuperació de la seva màxima autonomia, tot tenint en compte les seves potencialitats i limitacions. 

En aquest sentit, amb motiu del seu desè aniversari, les entitats creadores han celebrat un acte commemoratiu a les instal·lacions de la Fundació Llegat Roca i Pi. L’acte, ha estat un punt de trobada per compartir experiències de la posada en marxa del projecte, de les dificultats que es van trobar i dels aprenentatges que el van enfortir. Un espai en el que també s’ha reconegut la feina feta per les entitats, agents i persones col·laboradores en aquests deu anys de trajectòria. A més, l’acte ha comptat amb la ponència parlant de la situació del sensellarisme parlant de la situació del sensellarisme, especialment a Badalona i Barcelona, i el valor dels tallers prelaborals, impartida per Salvador Busquets, exdirector de Càritas Diocesana de Barcelona i referent del sector, amb àmplia trajectòria en la defensa dels col·lectius més vulnerables. Busquets ha compartit amb els i les assistents la situació del sensellarisme i ha posat de relleu la importància de l’existència dels tallers prelaborals com és el Taller Sant Isidre. A l’acte també hi ha assistit la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, la Sra. M. Carmen Expósito, així com representants de les diferents entitats. 

 

Exposició Laboratori de Samarretes

Per commemorar el desè aniversari, s’ha presentat l’exposició inèdita del Taller Sant Isidre: “Laboratori de Samarretes”. La mostra ha estat dirigida per l’artista Sandra Nieto qui va proposar explorar i potenciar la creativitat de les persones usuàries del taller. En aquest sentit, durant 10 sessions de treball i amb l’objectiu de facilitar la integració de les persones usuàries i potenciar la seva expressivitat, els i les usuàries del Taller han creat uns dissenys en format “collage” que posteriorment han estat estampats en samarretes. Els usuaris han pogut compartir la seva experiència “per nosaltres poder realitzar aquests dissenys ha estat una experiència meravellosa a través de la qual hem pogut aprendre coses que ni imaginàvem”, asseguren.

L’exposició consta de 10 panells on es mostren els 10 dissenys originals amb l’explicació en llengua original per part dels seus autors i autores (àrab i francès), i amb la seva corresponent traducció al català. Una exposició itinerant que durant un any anirà recorrent diferents instal·lacions d’entitats socials i centres cívics de Badalona, per donar a conèixer el projecte del Taller Sant Isidre. 

Les samarretes estampades que acompanyen l’exposició, es posaran a la venda a establiments de Moda re- de Catalunya, i els beneficis obtinguts es destinaran a projectes socials, en la línia del que ja realitza la Fundació Formació i Treball, una de les entitats promotores. 

 

Un espai de convivència i de treball

Actualment, el Taller Sant Isidre està situat en la delegació que la Fundació Formació i Treball té en aliança amb la Fundació Llegat Roca i Pi al Carrer Mora de Badalona (inaugurada ara fa 2 anys). En aquest recinte, 14 persones formen part del grup de participants del Taller, les quals assisteixen de dilluns a divendres en horari de matí per a poder dur a terme les activitats programades pel projecte. Durant 10 anys, el Taller ha atès a 68 persones.

 



VEURE TOTES LES NOVETATS