Beyondwear: la primera botiga de roba vintage que va més enllà de vestir-se

05 juliol 2023 Notes de premsa

La Fundació Formació i Treball fa un pas més en el món de la moda i inaugura la seva primera botiga de roba vintage a Barcelona: Beyondwear. Un nou establiment de roba de segona mà d’estètica vintage que dóna oportunitats laborals a col·lectius en situació de vulnerabilitat i redueix l’impacte mediambiental de la indústria tèxtil. 

Beyondwear, ubicada al barri de Gràcia de Barcelona (C/Puigmartí, 28), neix amb l’objectiu de crear noves vies de reutilització tèxtil dins del Grup Formació i Treball. En aquest sentit, la Fundació durant el 2022 va processar més de 23.000 tones de roba, sent una de les principals gestores de tèxtil de l’estat espanyol. Roba que en un 55% dels casos es reutilitza, entre d’altres, a través dels 140 punts de venda desplegats per tota Espanya sota la marca Moda re-. D’aquestes 23.000 tones, la Fundació en va destinar el 45% a la preparació pel seu reciclatge per a la creació de nous teixits tèxtils, i només un 5% va ser una fracció no aprofitable. 

La nova botiga que impulsa l’entitat neix amb la intenció d’apropar l’estètica vintage a tota classe de públics i lluitar per trencar amb l’estigma de la roba usada, fent d’aquesta compra, una compra ètica, justa i sostenible pel planeta i per les persones que formen part del projecte. El tret diferencial d’aquesta botiga, és la creació de llocs de feina per a col·lectius en situació de vulnerabilitat, complint així amb la labor social de Formació i Treball. I és que la Fundació, empresa d’inserció referent d’Espanya, gràcies a projectes com Beyondwear, va aconseguir durant el 2022 la inserció sociolaboral de 705 persones en situació de vulnerabilitat a través de les seves diferents línies productives. 

Concretament, a Beyondwear s’ha contractat a dues persones amb contractes d’inserció i a una d’estructura per gestionar l’activitat comercial de la botiga. A més, l’establiment ha permès crear una nova línia de triatge a la planta de gestió tèxtil de l’entitat ubicada a Sant Esteve Sesrovires, que ha generat quatre llocs de feina especialitzats en triatge de roba vintage. En l’actualitat, aquesta planta, la més gran i més innovadora del sud d’Europa, ens permet participar en més de 30 projectes a nivell europeu per a la investigació de noves vies de reciclatge del residu tèxtil.

L’establiment es basa en un model d’economia circular que respecta i cuida a les persones i al medi ambient. Un model que genera quatre impactes: social, desenvolupant itineraris sociolaborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat; mediambiental, reduint la generació de residus i allargant el seu cicle de vida; econòmic, creant llocs de feina, sostenibles en el temps i dirigits en exclusiva a persones vulnerables; i comunitari, afavorint propostes de proximitat al i des del territori. Impactes que comparteix amb la seva promotora, la Fundació Formació i Treball. 

La iniciativa Beyondwear va molt més enllà de vestir-se. Per tu és important la roba que compres, per nosaltres com la compres i on la compres. Pots vestir-te com vulguis, a la moda, al teu gust, però sempre ho pots fer d’una manera sostenible pel medi ambient i inclusiva per la societat.

La cura del planeta: el benestar de les persones: 

El projecte de Formació i Treball, a més de reduir els residus, promou la justícia social en un context on la taxa d’exclusió afecta al 29,1% de la població, afectant directament a 2.258.000 persones (Informe FOESSA 2022). El que destaca especialment dins l’activitat és l’impuls de la creació de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en risc d’exclusió social. Persones que a partir de la seva contractació a l’empresa d’inserció, a més d’aprendre un ofici, desenvolupen una activitat de protecció i cura del planeta. 

Durant el 2022, 399 persones van aconseguir una oportunitat laboral a línia tèxtil de la Fundació, donant vida a la generació de llocs de feina sostenibles per al medi ambient. Aquesta feina, emmarcada dins dels “contractes d’inserció”, inclou des de la recollida de roba als contenidors, selecció i classificació d’aquesta, fins a la distribució en establiments comercials d’economia social i solidària. 

L’objectiu dels contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, i per tant, de les empreses d’inserció, és el d’especialitzar a les persones en una professió per accedir a un lloc de feina. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop la persona fa el salt al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari.



VEURE TOTES LES NOVETATS