Formació i Treball amb aliança amb Lapiko i EH! LABORAS avança en la lluita contra el malbaratament alimentari

20 desembre 2023 Notes de premsa

  • La Fundació a través de la Convocatòria Càritas 2023 per al foment de la feina amb persones en situació o risc d’exclusió social en el marc de la col·laboració amb el Grup Inditex “feina en igualtat d’oportunitats”,  de Càritas i Grup Inditex, en la que col·laboren les entitats Lapiko i EH! LABORAS, vol avançar en la lluita contra el malbaratament a través de la transmissió de coneixement a altres entitats per fer més eficient la recuperació alimentària. 
  • Des de fa més de 10 anys, Formació i Treball a través de la seva línia alimentària D’ins contribueix a la lluita contra el malbaratament alimentari.
  • La línia gastronòmica de la Fundació Formació i Treball es vol sumar a les accions de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, buscant noves vies d’aprofitament alimentari en l’àmbit social.

La Fundació Formació i Treball, a través de la línia alimentària D’ins, en aliança amb Lapiko i EH! LABORAS, ambdues entitats del tercer sector dedicades a la hostelería, fa un pas més en la lluita contra el malbaratament alimentari i busca noves vies de recuperació en l’àmbit social mitjançant el projecte ReAPROFIT 3CC. En aquest sentit, dins la convocatòria de Càritas i Inditex, les tres entitats s’han unit per transferir coneixements entre les tres entitats i fer així, més eficient, la recuperació alimentària en l’àmbit social.

Formació i Treball considera que la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari és clau per aconseguir ser una entitat sostenible. És per això que l’aliança entre les tres entitats és beneficiosa per extrapolar procesos a diferents parts de l’estat espanyol i fer front comú fer afavorir processos de reaprofitament i recuperació alimentària. En aquest aspecte, cal remarcar que la prevenció i reducció d’aquestes pèrdues ofereix beneficis per a totes les baules de la cadena alimentària, i la recuperació i distribució dels excedents alimentaris té un pes important sobre la dimensió social. 

D’altra banda, per Formació i Treball, la seva línia alimentària D’ins és també una activitat d’entrega i dignificació d’aliments com a productes de primera necessitat. Així doncs, el destí d’aquests productes recuperats prioritza la seva canalització mitjançant menjadors socials, residències de persones protegides i/o refugiades, i llars de persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, per D’ins, el reaprofitament de productes alimentaris en bon estat, és clau per a la seva activitat d’entrega social diària, ja que cada dia es fan i reparteixen més de 1.300 menús, en els quals, es compta amb menjar recuperat. 

D’altra banda també és rellevant posar en valor la importància de poder transformar aquests productes frescos en menús elaborats que es puguin posar a la venda i a disposició de tota la ciutadania. La finalitat d’aquesta acció es conscienciar a tots els públics de la importància de donar una segona vida als aliments en bon estat. 

A més, les tres entitats ofereixen tallers de sensibilització contra el malbaratament per a tots els usuaris i usuàries de les pròpies organitzacions participants del projecte, per tal de posar en valor la recuperació i aprofitament dels aliments, alhora que optimitzar els recursos de famílies en situació de vulnerabilitat. 

Per la seva banda LaPiko és una empresa social de Bilbao que combina la prestació de serveis en el sector de l’Hostaleria amb la seva identitat social. En aquest sentit, igual que formació i Treball, LaPiko té per objectiu la inserció sociolaboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat perquè adquireixin competències que els faciliti la seva incorporació al mercat laboral ordinar. En la seva prestació de serveis en el sector de l’Hosteleria, vol afegir l’enfocament sostenible i de bioeconomia circular, a partir de la recuperació d’aliments aptes pel consum humà. 

Finalment, EH! LABORAS, empresa social també dedicada a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social sobretot en l’àmbit de l’hosteleria, però també en d’altres, i ubicada a Cartagena, també se suma en aquest projecte de bioeconomia circular per optimitzar els seus recursos i lluitar així, contra el malbaratament alimentari. 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS