Iniciem el projecte Lligams per a l’acompanyament integral de les persones que atenem

28 juny 2023 Projectes

La Fundació Formació i Treball ha iniciat el projecte Lligams, subvencionat per La Caixa, amb l’objectiu de donar cobertura i suport a totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat ateses per l’entitat que, a partir de la seva participació dins els itineraris d’inserció sociolaboral, es detecti que no tenen cobertes necessitats bàsiques i universals com són el dret a l’alimentació i el dret a vestir-se. 

En aquest sentit, Lligams neix amb l’objectiu d’estabilitzar el projecte vital de les persones ateses dins els itineraris de l’Entitat, per tal de poder fer més efectiu el seu pas per Formació i Treball mentre realitzi l’itinerari sociolaboral. El projecte pretén doncs, fer una doble intervenció cap a les persones que desenvolupen un itinerari a la Fundació i dotar-les de més recursos en el seu procés cap a la inclusió. 

Per fer-ho el programa es desenvoluparà mitjançant el model de programes d’entrega social (PES) de l’entitat que es realitzen des de fa més de 30 anys i que posen en evidència que el programa és una bona eina i alhora un recurs útil per donar accés a tota una xarxa de persones i famílies de diferents territoris de Catalunya. 

El programa posarà especial èmfasi en aquelles persones que no siguin ateses per serveis socials, per tal de no entrar en conflicte amb el suport que puguin rebre de l’administració pública. En aquest sentit, les persones ateses pel programa vindran derivades d’un altre programa de l’Entitat: el programa Impulsa’t, on un tècnic o tècnica valorarà les necessitats i característiques de la persona. 

Un cop seleccionades les persones que participaran en el projecte Lligams, s’iniciarà el dispositiu de la derivació que, tenint en compte el seu context, necessitats i ingressos, es valorarà la intervenció a partir de les dues línies d’actuació (roba i aliments) i determinarà la durabilitat de participació en el projecte. 

En el cas que la persona tingui una demanda de roba, se li oferirà una tarjeta PES amb un valor econòmic prèviament establert en funció de les persones en la unitat familiar d’aquesta. En aquest punt, la persona beneficiària, participarà en el projecte escollint la botiga o botigues on voldrà realizar el bescanvi, ja que la part d’entrega de roba preserva el lliurament dins la xarxa d’establiments Botiga Amiga amb Moda re-. Un espai de comerç solidari, sostenible i ètic que permet una confluència de col·lectius alhora que permet escollir en funció de gustos i preferències dignificant així, l’entrega social. 

En el cas que la persona tingui demanda d’aliments, se li oferirà la possibilitat d’adquirir un menú en format individual dos cops per setmana per ell/a i la seva família o un pack d’aliments frescos per garantir la cuina durant una setmana. 

D’altra banda, cal destacar que potenciar projectes com Lligams, és alhora una eina i un recurs per estimular i mantenir la generació de llocs de feina de l’entitat per a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest àmbit, i més enllà dels precedents, Lligams permet desenvolupar nous serveis d’entrega social que matenen i consoliden els llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en situació de risc d’exclusió social. 

Finalment, el projecte Lligams incidirà activament i permetrà dur a terme els objectius de lliurament, dignitat, abast territorial, generació i manteniment de llocs de feina per a persones vulnerables i sensibilització de caire mediambiental sobre la població beneficiària directa i indirecta del programa. 

 VEURE TOTES LES NOVETATS