La Fundació adquireix una nau a Sabadell per impulsar la seva activitat de tractament tèxtil

04 desembre 2023 Notes de premsa

La inversió és un projecte estratègic per al canvi de model al sector i un exemple pioner d’innovació des de l’economia social, que crearà 250 llocs de feina per a persones en itineraris d’inserció. 

La planta esdevindrà un dels principals centres espanyols de tractament tèxtil per la seva capacitat, la més gran del Sud d’Europa gestionada per una entitat social. Amb aquesta adquisició la Fundació podrà gestionar fins a 20.000 tones anuals de roba. 

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, que opera amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient, ha adquirit una nau al polígon Industrial Molí de la Potassa de Sabadell, històrica capital tèxtil catalana. La nau, de més de 30.000m2, permetrà augmentar fins a aproximadament 20.000 tones anuals el volum de roba gestionada per l’entitat, que a dia d’avui ja recull selectivament el 32,5% de tot el residu tèxtil generat a Catalunya.

La gestió d’aquests residus és l’activitat principal de Formació i Treball, l’activitat per la que es va crear i la que genera un volum de facturació més alt. L’entitat compta amb un coneixement acumulat de 30 anys en recollida de roba en el territori i de gestió de residus tèxtils, i forma part de les cooperatives que agrupen els operadors del sector de l’economia social tant a nivell català – a través de la cooperativa Roba Amiga- com espanyol -mitjançant Moda Re-. La Fundació engegarà amb aquesta nova planta industrial a Sabadell el centre més gran i avançat tecnològicament del sud d’Europa gestionat per una entitat de l’economia social. Un cop la nau estigui a ple rendiment, a l’estiu de 2024, es crearan 250 llocs de treball per a persones en itineraris d’inserció.

El procés productiu del tractament tèxtil que consisteix en la recollida de roba, la seva tria, la classificació per al reciclatge (identificant quines peces no són aptes per a reutilitzar, però no són rebuig), i el premsat o embalatge, ara es du a terme entre les diferents naus de la Fundació ubicades a Sant Esteve Sesrovires, Constantí i Sant Adrià de Besòs. La nova nau permetrà unificar tot aquest procés en una única planta: la de Sabadell.

La inversió en aquest projecte, que ha comptat amb el suport financer de CaixaBank amb la concessió d’un préstec hipotecari, i de Fiare i Coop57; i l’assessorament legal del bufet Garrigues, en el marc dels projectes pro-bono de l’oficina de Barcelona, es considera estratègica per afrontar les necessitats ambientals, socials i econòmiques imperants.

La Fundació treballa actualment amb diferents actors del procés productiu per dotar de circularitat i valorització ecològica a la indústria tèxtil, i participa en més d’una trentena de projectes amb multinacionals europees en matèria de reciclatge fibra-a-fibra. En un futur pròxim es desenvoluparà un nou mercat d’especialitats d’aquestes fibres, classificada per al seu reciclatge, i l’objectiu de la Fundació és l’orientació cap a un reciclatge de més valor afegit, aconseguint convertir les fibres del tèxtil post-consum en nova fibra. L’entitat disposa de la maquinària per fer la classificació del producte per al seu reciclatge en nova fibra, i de la tecnologia FiberSort per infra-rojos, (NIR -Near Infra Red), que permet millorar l’eficiència de la classificació segons la composició del tèxtil, un pas imprescindible per al reciclatge en noves fibres.

L’acció social: la nostra raó de ser

L’acció social que dur a terme l’entitat és la raó de ser i l’essència de la Fundació. Cada dia, la Fundació atén a persones que lluiten per aconseguir una vida millor, persones que desitjen formar part activa de la societat i que treballen per construir un futur més prometedor.

En aquest sentit, l’entitat ha creat durant el 2022 més de 700 llocs de feina d’inserció per a col·lectius en situació de vulnerabilitat, 399 dels quals, només a la línia tèxtil, sent l’empresa d’inserció líder a l’estat espanyol i un referent al sud d’Europa.  A més, durant el 2022 l’entitat va atendre un total de 3.786 persones en risc d’exclusió social i ha aconseguit incorporar a 834 persones en situació de vulnerabilitat al mercat laboral ordinari.

Nova regulació

En aquest sentit, cal esmentar la transposició de la Directiva Europea (UE) 2018/851 per la Llei 7/22, de 8 d’abril, de residus i sols contaminats per una economia circular, que estableix que els estats hauran de comptar amb uns objectius específics de reutilització i de reciclatge (entre d’altres, un percentatge de fibra reciclada a les noves peces produïdes). Aquest fet suposarà un impacte en tota la cadena de valor que generarà una nova demanda per part de la indústria tèxtil de fibra post-consum per a reciclar, que requereix una maquinària i un procés diferent de l’habitual a les plantes de residu tèxtil, on majoritàriament es preparava per a la reutilització. Actualment no hi ha suficients plantes de gestió d’aquest residu a Europa per a processar el volum que es recollirà, ni per donar resposta a la demanda que hi haurà de roba per a fer fibra reciclada. (L’estudi “Scaling Textile Recycling in Europe: Turning Waste into Value” de McKinsey & Company determina que la manca d’oferta de fibra per a ser reciclada en nova fibra serà del 30% en relació a la demanda que hi haurà).

Aquesta mateixa Directiva obliga els estats membres a la recollida selectiva de residus tèxtils, abans de l’1 de gener del 2025. Això reforçarà la tendència d’un increment sostingut de la recollida, generant més matèria prima per a gestionar a la nova planta de Sabadell. Però no obstant aquest increment de la recollida, la qualitat de la roba ha anat minvant, i el marge de benefici de la seva gestió s’ha reduït, ja que la part que es pot reutilitzar aportant més ingressos cada vegada és menor. Per això, i també com a resultat de la nova regulació s’amplia la responsabilitat ampliada del productor en l’àmbit del tèxtil, en virtut del qual es crearan els sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP) , gràcies al qual es veurà compensat aquest dèficit, fent viable ampliar la producció, tot obtenint resultats positius.

En aquest context, les empreses d’inserció social tenen una presència destacada en el sector de la reutilització, amb un potencial considerable per a crear empreses i llocs de treball locals, ecològics i integradors. La venda de roba de segona mà es posiciona com a líder entre les estratègies circulars i està creixent a un ritme 15% superior al del mercat de moda tradicional. Es tracta d’una via de creació d’ocupació en les empreses d’inserció. La Fundació, al tancament de l’any 2023, disposarà d’un total de 25 botigues pròpies i 7 corners en hipermercats Alcampo; i a més, com a part de la xarxa Moda Re, l’entitat proveeix roba a més de 120 botigues arreu d’Espanya.

 



VEURE TOTES LES NOVETATS