Augmenta un 40% les persones usuàries del menjador social Taula Amiga

20 novembre 2020 Notícies

La situació de crisi sanitària produïda per la Covid19 afecta més els sectors socials més vulnerables que veuen encara més agreujada la seva situació arran d’aquesta pandèmia. Aquesta emergència es veu clarament reflectida en l’augment de demanda d’accés a recursos bàsics com l’alimentació. Davant d’aquest escenari, des de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, s’han ampliat les places d’accés al servei de Taula Amiga que té en funcionament la Fundació Formació i treball en Tarragona.

D’aquesta manera, durant 2020 es superaran el centenar de persones diàries que acudeixen al menjador, un 40% més que fa un any. És el cas de Julio Valverde García, nou usuari de Taula Amiga, “la meva família i jo treballavem en una franquicia de pernils i vam haver de tancar. Si no fos per aquest servei no sé què hauríem fet” assenyala. “Tenim uns ingressos de 200€ entre la meva dona i jo, i amb aquests 200€ hem de pagar el lloguer, la llum…” Es tracta del testimoni d’una altra de les famílies que treballava en el sector de la restauració i que en aquests moments acudeix al menjador després de trobar-se en situació d’ERTO. 

Un altre dels serveis que també s’han ampliat ha estat el de lliurament de productes frescos per a famílies, des del qual es subministren bosses de menjar no preparat perquè siguin les pròpies famílies les que es cuinin des de les seves llars. Un projecte propi que va néixer amb l’objectiu de dignificar el lliurament d’aliments organitzant el menjar com un supermercat i donant a les famílies les racions en els seus propis carros o en bosses sense etiquetar i dirigit sobretot a unitats familiars con fills a càrrec. Va començar en 2015 amb 4 famílies i ja subministrava aliments a 120 famílies al gener de 2020. Ara, s’han reservat places per a 25 famílies més cada setmana.

Les xifres aniran variant per a adaptar-se a les necessitats de les famílies tarragonines ja que arran de la durada i duresa de la crisi sanitària s’observa un empobriment de les mateixes. Com apunta Idoia Jiménez, coordinadora de la delegació de Tarragona de la Fundació, “estem veient que hi ha moltes famílies noves que abans venien a recollir bossa de menjar fresc i ara van al menjador a recollir els “tuppers” de menjar preparat. Això vol dir que la seva economia ha disminuït moltíssim perquè no poden ni tan sols cuinar a la seva casa”.

Les beneficiaries de Taula Amiga venen derivades del Punt d’Atenció al Sense Sostre, Serveis Socials i la Fundació Bona Nit i per tant molts d’elles no són fixes sinó que arriben al menjador amb una temporalitat variable, en funció de les necessitats detectades. El perfil de persona usuària és doncs, molt heterogenia i amb realitats diverses.

Més que un menjador social, un espai inclusiu

Però taula Amiga és molt més que un menjador social, a banda del servei , es tracta d’un espai que compta amb tres persones treballadores d’inserció de la Fundació. Una d’elles és el Rachid, el cuiner, “em posa content poder ajudar a altres persones i alhora també m’ajuden a mi, és una cadena”. 

Els treballadors/és d’inserció han estat derivats pels Serveis Socials públics i pertanyen a col·lectius en risc d’exclusió. Aquestes estan realitzant un itinerari formatiu i laboral de mínim 6 mesos i màxim 3 anys que significa una oportunitat per millorar el seu grau d’ocupabilitat d’una manera integra, en un marc sostenible i respectuós que permet a la persona recuperar o adquirir hàbits laborals i especialitzar-se en un ofici per accedir a un lloc de feina al mercat ordinari.

Per altra banda és important ressaltar la labor dels voluntaris, actualment comptem amb 5 persones voluntàries (hem arribat a tenir fins a 20 alhora) que tot i els moments tan delicats que estem vivint continuen venint per ajudar que el servei de Taula Amiga sea el més digne, efectiu i normalitzat possible.

Donacions

Aquest resultat ha estat possible també gràcies a la gran quantitat de donacions que ha rebut Taula Amiga durant el darrer any i a les sinergies que des de Formació i Treball hem anat sumant amb diferents ens del territori. De manera conjunta a la subvenció anual de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, cada cop són més les empreses, entitats i fins i tot particulars que col·laboren amb el nostre projecte social.  Entre elles trobarem la implicació del Banc dels Aliments, el Mercat Central de Tarragona, Shopping Basket, Mercadona, i molts altres que de manera anònima fan donacions setmanals o puntuals.



VEURE TOTES LES NOVETATS