“La meva vida ha canviat”. La Salomé es beneficia del projecte Lligams impulsat per Formació i Treball

27 març 2024 Notícies

La Fundació Formació i Treball va impulsar l’any passat, amb la col·laboració de La Caixa, el projecte Lligams, amb l’objectiu de donar cobertura i suport a totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat ateses per l’entitat que, a partir de la seva participació dins els itineraris d’inserció sociolaboral, es detecti que no tenen cobertes les necessitats bàsiques i universals com són el dret a l’alimentació i el dret a vestir-se. 

Aquest va ser el cas de la Salomé, que a través del projecte ACOL (amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya – SOC) va iniciar el seu itinerari d’inserció sociolaboral a la Fundació, concretament a la línia tèxtil, com a dependenta de la botiga Moda re- que l’entitat té al barri del Clot a Barcelona. 

La Salomé va arribar a Barcelona ara fa sis anys procedent de Georgia amb el seu marit i la seva filla de 6 anys. La família de la Salomé es va veure obligada a abandonar el seu país natal a causa de problemes polítics i policials amb el govern actual georgià. “Jo tenia molts problemes al meu país. El meu marit era policia i jo feia coses sobre política. Estàvem en contra del govern de Georgia i per això vam haver d’emigrar”, comenta la Salomé. Van arribar a Barcelona a través d’un conegut amb l’objectiu de poder millorar la seva situació personal i laboral. Però quan van arribar no van tenir les coses fàcils: “Vam entrar dins el programa d’asil polític. Primer ens van oferir un hostal a Barcelona. Després ens van enviar a Osca, però allà no vam trobar oportunitats laborals. Finalment ens van buscar una habitació a Barcelona i durant una temporada vam estar vivint tots tres en una habitació”, explica. La Salomé, a més, no es va cansar mai de fer cursos per formar-se i augmentar les seves possibilitats. El seu marit va trobar feina, però no era suficient. Va ser en aquell moment quan, a través de Càritas Barcelona, la Salomé va venir derivada a Formació i Treball, on a través del programa ACOL, no tan sols va aconseguir una oportunitat laboral, sinó que va aconseguir regularitzar la seva situació administrativa. “Des d’aquell dia la meva vida ha canviat. Des d’aleshores sento que puc respirar tranquil·la, que puc treballar, i que puc donar-li una vida millor a la meva filla”, explica. “No m’agrada demanar ajuda, jo l’únic que volia era treballar i treballar. Els 5 anys previs a aquesta oportunitat, eren com si no estigués vivint la meva vida, com si fos la vida d’una altra persona. Ara soc una altra persona”, assegura. 

A més, gràcies a l’oportunitat laboral que la Fundació li va oferir ara fa un any, la Salomé i el seu marit van poder llogar un pis on poder viure els tres, amb més tranquil·litat. Un pis, que la seva tècnica d’acompanyament, va ajudar-la a buscar i a aconseguir: “l’Eva ha fet tot el que era possible. M’ha ajudat a buscar pis juntament amb les treballadores socials de l’Ajuntament. Ha estat amb mi en tot moment i li estic molt agraïda”. 

Però sovint, la feina no és suficient per cobrir les necessitats bàsiques d’una família. És per això, que després que la seva tècnica fes una valoració de la seva situació econòmica, la Salomé es va poder beneficiar del projecte Lligams, on se li va dotar de dos vals per comprar roba a qualsevol dels 24 establiments de l’entitat, i 7 cistelles de menjar per a ella i la seva família. “Jo no parava de treballar, però tot i així, no tenia diners per poder alimentar a tota la família i comprar-me roba. El lloguer dels pisos a Barcelona és molt car i a tot no es podia arribar”, assegura la Salomé. “Les cistelles de menjar em van ajudar molt, sempre m’hi posaven aliments de tota mena: carn, fruites, verdures, llegums, oli, etc. que ens servien per poder fer àpats saludables per nosaltres i la meva filla”. Pel que fa a la roba, assegura que als establiments Botiga Amiga amb Moda re- o Moda re-, va poder trobar “roba per poder anar a les entrevistes de feina” i que sobretot va poder comprar roba per la seva filla: “la meva filla té una malaltia de creixement i creix molt de pressa, més del normal, i és per això que sempre necessito roba per ella”

La Salomé té clar el seu futur: vol continuar dedicant-se a la venda de roba. I li espera un futur esperançador en què podrà fer el que ella vulgui. “Em veig forta, em veig capaç de fer moltes coses. Puc continuar treballant del que m’agrada si és el que vull. Tinc un munt d’eines per poder buscar feina i trobar-la”, assegura.

           

 



VEURE TOTES LES NOVETATS