El compost, un model d’inclusió social, mediambiental i comunitari.

24 novembre 2023 Notícies

Compostatge inclusiu, és el nou projecte que la Fundació Formació i Treball ha posat en marxa a través de la convocatòria Projectes Singulars, de promoció de l’economia social i solidària, impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social. L’objectiu general és el de gestionar restes orgàniques de productors de la zona per generar compost, impulsant noves iniciatives d’economia circular al territori i creant llocs de feina reservats a persones en situació de risc d’exclusió social, oferint-les un itinerari laboral en el qual adquireixin formació i experiència en un sector emergent i de futur.

El projecte, amb un any de durada, respon a la necessitat de crear esquemes de responsabilitat ampliada dels productors de residus, i també dels particulars que participin en les accions de sensibilització. Aquests nous mercats consistiran en la implicació dels mateixos productors de residus orgànics com a receptors del compost produït gràcies als residus que ells han aportat, tancant així un cicle d’economia circular.

Les empreses del territori, restaurants, hotels, parcs temàtics, golfs i altres han de seguir uneixes normatives específiques per gestionar els residus que produeixen. La planta de compostatge que gestiona la Fundació, de tipus comunitari, crea un model diferent al territori on es gestionin els residus de manera diferent i és l’eina necessària perquè el residu esdevingui un recurs.

És un model pioner i únic al territori que no només dona resposta a una necessitat mediambiental que busca contribuir a l’emergència climàtica, sinó que també és una línia estratègica de treball verda i sostenible que crea oportunitats laborals al territori, generant un impacte social que posa el focus en els col·lectius més vulnerables com són les persones en situació de risc d’exclusió social. A través d’aquesta convocatòria es generen dues contractacions de nova creació, amb formacions a mida per proporcionar a les persones contractades les habilitats i competències pròpies del sector.

Des que va començar a desenvolupar-se el projecte el 2023 s’han dut a terme formacions i jornades de conscienciació de la reutilització dels residus, la importància de la recollida selectiva…, amb activitats divulgatives, tallers i també sessions informatives per escoles, entitats i associacions.

 

Experiència en el sector 

 

La Fundació Formació i Treball gràcies a la seva participació com a soci al projecte europeu SIRCLES, amb el qual es van dur a terme proves pilot a 7 països diferents de la ribera de la Mediterrània, compta amb una planta de compostatge al Parc de la Torre d’en Dolça, al municipi de Vila-seca, on es gestiona residu orgànic i es produeix compost d’alta qualitat des de fa gairebé dos anys. També disposa de personal qualificat i amb experiència per tal de poder portar un equip especialitzat i incorpora adaptacions tecnològiques de la maquinària requerida pel compostatge a una escala local i comunitària.

Les tasques per generar compost de qualitat són:

– Diàriament anar a buscar matèria orgànica

– Extracció d’impropis, barreja inicial i reg si necessari

– Ompliment dels compostadors amb el residu orgànic i el material estructurant

– Pesada de tots els materials

– Control i registre dels paràmetres (temperatura, humitat, porositat, lixiviat, olors, etc.) un mínim de 2 vegades a la setmana i compilació de tota la informació visual, tàctil i olfactiva en una base de dades. Traçabilitat

– Airejats, voltejos i transvasaments

– Registre d’incidències i correcció de les mateixes amb el reg o els airejats

– Extracció del material dels compostadors

– Garbellat per l’obtenció del compost

– Neteja diària de la planta de compostatge

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS