El projecte ACOL regularitza la situació administrativa dels/les participants

26 maig 2022 Notícies

El programa Treball i Formació, i més concretament la línia ACOL, en el qual participa la Fundació Formació i Treball, té per objectiu regularitzar la situació administrativa de les persones participants i facilitar la inserció social i laboral dels col·lectius més vulnerables. Seguint aquesta línica, des de la Fundació Formació i Treball creiem que l’ocupació, entesa com a treball remunerat, és la principal via que tenim les persones per obtenir ingressos i accedir a unes condicions de vida satisfactòries i, en el cas de les persones migrades, és un element clau de la seva integració social, cultural i econòmica.

En aquest sentit, des de la Fundació Formació i Treball vam presentar a la línia ACOL una proposta amb 10 persones seleccionades que han desenvolupat durant un any un itinerai laboral i formatiu demostrant el eu compromís i l’esperit de superació. En aquest cas, el Pedro, un noi de 27 anys procedent d’Hondures, va participar en el programa a través de Cáritas, quan feian 4 anys que estava a Barcelona. El Pedro va estudir Psicologia, i posteriorment es va especialitzar en psicologia clínica i psicopatologia clínica en la infància i l’adolescència. Durant els anys trancorreguts a Barcelona, va poder treballar i homologar les seves titulacions. També va estudiar català, va continuar fent cursos sobre el seu sector i va realitzar voluntariats en entitats del tercer sector per continuar vinculat a la seva passió que és el treball amb les persones.

El Pedro va entrar el 31 de març del 2021 a la Fundació Formació i Treball, i durant el seu contracte amb la fundació, que va tenir una durada d’un any, va estar donant suport administratiu i formatiu al departament d’acompanyament a la inserció, a banda de realitzar algunes sessions de supervisió de casos per solucionar conflictes relacionats amb la salut mental.

Actualment, el Pedro ha regularitzat la seva situació administrativa, gràcies a la línia ACOL, i està treballant al Casal dels Infants del Raval com a tècnic de gestió de formació per l’ocupació del programa Incorpora. Gràcies a l’acompanyament de les tècniques de Formació i Treball i l’experiència aconseguida en l’empresa d’inserció a través de la línia ACOL, el Pedro ha pogut trobar el seu camí, recuperar la seva estabilitat laboral i econòmica, i regularitzar la seva situació administrativa, tal com ens explica a la següent entrevista:

  • Què ha significat per tu participar en el projecte? 

La recuperació de la meva estabilitat laboral i econòmica. Ha significat tornar a veure la meva família i conèixer la família i les arreles de la meva parella. A més, participar en el projecte m’ha obert nous camins laborals i personals.

  • Has pogut regularitzar la teva situació administrativa gràcies a aquest projecte? 

Sí, i per mi ha significat un pas molt important en l’àmbit laboral i el personal.

  • Durant la durada del teu contracte d’inserió, has rebut acompanyament per part de la tècnica d’acompanyament. En què ha consistit aquest acompanyament? Com valores l’experiència de rebre aquest acompanyament?

Sí. La meva tècnica d’acompanyament va orientar-me i va donar-me suport en les àrees que vaig demanar-li un cop de mà. A més a més, vam treballar la idea d’un nou canvi de perfil laboral.

  • En quines accions formatives has participat? Com valores les accions formatives rebudes? Creus que t’han servit per encarrilar el teu futur laboral? 

Vaig participar en accions formatives relacionades amb les entrevistes de feina, l’elaboració de currículums i sobre els processos de selecció laboral.

L’espai de trobada entre les accions formatives, l’orientació de la meva tècnica d’acompanyament i l’experiència que vaig desenvolupar amb l’equip d’inserció van ser variables neuràlgiques per a aquest nou camí. Vaig sortir per la porta de Formació i Treball amb molt d’agraïment per l’equip d’inserció. En Lluís Blanco, David Xancho, Isidre Pérez, Maria Egea, Patricia Hidalgo i per descomptat, la meva tècnica d’acompanyament, l’Anna Gambús. A més, els records amb en Marc Navarro, Eva Roura, Evelyn Cugat, Maria Barrena, Alex Martínez, Julia Bartra, Esther de la Vega, Marta Vilaginés, Elena Rodríguez, Natalia Campos, només per esmentar algunes persones que són a la meva ment en aquest precís moment. Totes aquestes persones van ser part del meu recorregut i els hi estic molt agraït per l’oportunitat que em van oferir.

  • Quina és la teva feina actual? Com t’ha ajudat passar per l’empresa d’inserció? Què ha canviat respecte abans d’arribar a l’empresa d’inserció? 

Actualment, faig de tècnic de formació en un projecte adreçat a persones en risc d’exclusió social. Recórrer l’empresa en el departament que vaig treballar ha significat el descobriment de possibles nous camins. La ides de tècnic de formació i orientació laboral mai havia passat pel meu cap; cal dir que l’empremta única de l’equip d’inserció i acompanyament em va permetre expandir nous mapes mentals, noves formes de fer servir allò que portava a la meva motxilla.



VEURE TOTES LES NOVETATS