“Gitan@s amb futur”, una iniciativa d’inclusió laboral i igualtat de tracte del poble gitano.

29 setembre 2023 Notícies

La Fundació formació i Treball ha desenvolupat per primera vegada el projecte Gitan@s amb futur subvencionat per la Generalitat de Catalunya en el marc de COSPE, subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials. La iniciativa té com a objectiu realitzar itineraris personalitzats de formació i acompanyament a persones en risc d’exclusió, amb especial prioritat per al col·lectiu gitano. 

El projecte desenvolupa diferents accions d’acollida, orientació i prospecció, per a desenvolupar i millorar la seva ocupabilitat, de les competències laborals, habilitats socials per a l’ocupació i competències transversals. Els itineraris inclouen també formacions d’apropament al món laboral, a més d’accions de sensibilització en matèria d’igualtat, informació i visibilitat de la cultura gitana i lluita contra la discriminació social.

Durant el 2023 la Fundació desenvolupa 35 itineraris personalitzats d’inclusió sociolaboral en què es combinen accions diferents en funció de cada perfil: càpsules per la millora de les competències transversals i digitals, capacitació professionalitzadora, capacitació en eines i estratègies per a la recerca activa de feina, tastet d’oficis i pràctiques relacionades amb diferents sectors productius, espai “Club de feina” setmanal per a la recerca de feina activa, visites d’entorn productiu i accions de sensibilització comunitària.

 

El col·lectiu gitano

Els membres de la comunitat gitana comparteixen una sèrie de característiques comunes, que permeten el seu reconeixement mutu, i que es caracteritza per la seva heterogeneïtat i diversitat. No és menys evident, però, que la població gitana continua patint els nivells més alts de rebuig en la societat actual.

Segons l’estudi FOESSA del 2018, els nivells d’exclusió social de la comunitat gitana a Espanya són alarmants, un 70% tenen una situació d’exclusió moderada i severa davant del 18,4% de la població total.  Aproximadament el 60% dels i les joves gitanos i gitanes entre 16 i 24 anys ni treballa ni està en els sistemes d’educació o formació, enfront del 20% dels joves del conjunt de la població a Espanya. Una exclusió que afecta especialment el col·lectiu de dones gitanes, que tenen una taxa d’atur del 51,4% respecte al 18,8% de les no gitanes.

La pobresa i l’exclusió afecta a més del 80% de la població gitana i el 46% és extremadament pobre, la taxa de la pobresa infantil se situa en el 89%, la taxa d’atur en el 52%, només el 17% de la població gitana major de 16 anys té completats els estudis obligatoris.

Cal destacar que les dades que ja apareixien al darrer estudi, es veuen ara agreujades per la crisi produïda durant la pandèmia de la Covid-19. S’evidencia l’impacte de la crisi en l’accés a aliments, les dificultats de pagament de l’habitatge o els subministraments, la situació educativa desigual, i concretament en l’àmbit laboral, l’increment de la desocupació i, a més, l’escletxa digital, que pot agreujar les situacions de desavantatge que de partida presenten les persones gitanes que atenem.

 

 Full de ruta per al futur

L’any vinent s’espera poder continuar amb l’atenció personalitzada al col·lectiu gitano. Un dels objectius més importants serà assegurar el seu accés als recursos i serveis bàsics per tal que les persones gitanes no tornin a quedar enrere socialment i econòmicament, arran de la pandèmia de la Covida-19, així com treballar perquè la recuperació econòmica i la sortida de la crisi no faci més gran l’escletxa de la desigualtat, deixant enrere els grups més vulnerables, com la població gitana, amb especial incidència en el col·lectiu de joves i molt especialment les dones dins d’aquest grup.

La iniciativa compta a més amb un marc polític europeu, nacional i local propici per al desenvolupament d’accions específiques per a la població gitana: el Marc Europeu d’Estratègies Nacionals per a la Inclusió de la Població Gitana i, el Pla integral de la Població Gitana a Catalunya.

 

El projecte “Gitan@s amb futur” rep el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya (COSPE, subvencions per a projectes i activitats a entitats de l’àmbit de polítiques socials), convocatòria 2023

Imatge cedida per  Asociación de mujeres gitanas de Euskadi, AMUGE.

 



VEURE TOTES LES NOVETATS