La recollida de roba porta a porta torna a Barcelona de la mà de la Fundació Formació i Treball

06 febrer 2023 Notícies

Formació i Treball i l’Ajuntament de Barcelona ofereixen des de dimecres 1 de febrer el servei de recollida de roba usada a domicili a la ciutat comtal. Des d’aquest cap de setmana els barcelonins i les barcelonines podran sol·licitar aquest servei gratuït a través del telèfon 010 o al 900 226 226 de l’Ajuntament. 

Després de la bona experiència viscuda en els pilots realitzats anys anteriors per Formació i Treball, en un moment d’alta consciència mediambiental, el consistori aposta per iniciatives que afavoreixin la recollida selectiva de roba i complements de segona mà. És hora, com a societat, de posicionar bones pràctiques i incorporar hàbits de reducció i cura del planeta. 

Pel que fa específicament a la iniciativa, un cop la ciutadania sol·liciti aquest servei, l’Ajuntament enviarà les dades a Formació i Treball, per tal de concretar el dia i l’hora amb la persona sol·licitant, sempre que tingui un mínim de 2 bosses industrials (aproximadament 68x73cm) o 5 bosses petites de roba de vestir (aproximadament 60x54cm), roba de la llar, calçat i/o complements tèxtils. Els horaris de recollida seran de dilluns a divendres, de 9:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 19:00 hores, i els dissabtes de 9:00 a 14:00 hores. Diumenges i festius no es realitzarà aquest servei. Cal destacar que aquestes recollides, en línia amb el tret de sostenibilitat de l’Entitat, es realitzaran amb un vehicle 100% elèctric per evitar gasos contaminants a la ciutat i reduir així la petjada.

El tèxtil recuperat seguirà el mateix procediment que el que es recull els més de 70 contenidors ubicats a illes interiors, punts verds de zona i barri i altres punts de Barcelona gestionats per Formació i Treball. Així doncs, la roba i complements es traslladaran a la planta de tractament tèxtil que l’Entitat lidera a Sant Esteve Sesrovires, la més gran i moderna del sud d’Europa; on s’hi dediquen més de 6.000m2 a la selecció, classificació i distribució de roba usada per a la reutilització o preparació pel reciclatge. 

Des de Formació i Treball, i de la mà amb l’Ajuntament de Barcelona, considerem que la fórmula porta a porta ajudarà a augmentar la recollida selectiva d’aquest residu alhora que incrementar la seva qualitat per convertir-la en recurs. 

La divisió tèxtil a Formació i Treball:

La Fundació Formació i Treball, nascuda l’any 1992, és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Des de l’entitat s’impulsen diferents línies d’activitat a través de les empreses d’inserció del grup, entre les quals destaquen especialment el servei de recollida i tractament de roba de segona mà per la seva valorització i reutilització. En aquest sentit, el 55% es prepara per a la reutilització, el 40% es prepara pel reciclatge en noves fibres, i el 5% són designats com a impropis (plàstic, cartró, etc.).

En aquest sentit, el projecte tèxtil de la Fundació, actua per combatre directament a la segona indústria més contaminant del món, abraçant una vessant social i sostenible que, sota un model d’economia circular aconsegueix generar llocs de feina, resol necessitats poc cobertes de roba en persones vulnerables a través dels programes d’entrega social i, a la vegada, redueix la generació de residus al territori català. 

Actualment, Formació i Treball disposa de quatre plantes de tractament de roba, entre les que destaca especialment la ubicada a Sant Esteve de Sesrovires, dedicada en exclusiva a la gestió de roba usada. En el darrer any, la recollida, recuperació i distribució d’aquesta roba va permetre a l’Entitat donar feina a 356 persones en situació de vulnerabilitat, més del 52% de les quals, un cop finalitzat el contracte d’inserció amb Formació i Treball es van inserir al mercat laboral ordinari.



VEURE TOTES LES NOVETATS