La sensibilització, clau en el desenvolupament del projecte SIRCLES

27 juny 2023 Notícies

La Fundació Formació i Treball amb la seva Empresa d’Inserció (FITEI), juntament amb 6 països mediterranis més (Grècia, Palestina, Jordània, Líban, Tunísia i Italia), i liderat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha participat durant 30 mesos (2021 a 2023) en el projecte europeu SIRCLES (Suport d’oportunitats d’Economia Circular per a l’Ocupació i la Inclusió Social de joves i dones vulnerables), un dels projectes estratègics de cooperació transfronterera a la Mediterrània finançada per Instrument Europeu de Veïnatge, l’ENI (http://www.enicbcmed.eu/projects/sircles). El projecte ha comptat amb l’ajuda econòmica de 3,4 milions d’euros. 

Un dels objectius transversals del projecte ha estat la sensibilització respecte a la importància de l’òptima separació i gestió de residus orgànics. Sota aquest prisma des de l’inici del projecte s’han dut a terme diferents accions, presencials i digitals per a arribar al màxim nombre de persones, entitats i institucions:

-Actes institucionals dirigits a presentar la planta i a aconseguir la conscienciació i replicabilitat per sobretot entitats públiques com ajuntaments.

 

-Jornades de portes obertes i visites a empreses, institucions, entitats socials, projectes europeus i escoles del territori, per tal d’acostar a la ciutadania i al món empresarial el funcionament de l’àrea.  Destacar també les visites empresariales amb els seus departaments de sostenibilitat.

 

-Campanyes de sensibilització Campanyes de sensibilització específiques coincCampanyes de sensibilització específiques coincidint amb dates assenyalades com la setmana internacional de compost o el clean up day. Aquí també es trobaria la campanya de l’Etiqueta Verda (Green Label Campaign), un reconeixement a les empreses col·laboradores pel seu compromís en la correcta gestió de les restes orgàniques destinades a generar compost.

-Difusió digital i de mitjans.  S’han realitzat publicacions amb caràcter informatiu i divulgatiu explicant els processos i beneficis de l’àrea de compostatge en els canals habituals de la Fundació Formació i Treball com són la web i les xarxes socials. Així com en els mitjans de comunicació.

 

Un projecte europeu amb 30 mesos de durada

Durant el projecte, 24 persones, en la seva majoria joves i dones en risc d’exclusió social del territori, han estat formades en l’àmbit específic del compostatge. D’aquestes persones, 12 han estat seleccionades per treballar a la zona de compostatge.

Des de maig del 2022 s’han obtingut 9.610 kg de compost de bona qualitat. Resultat de la gestió de 27.520 kg de matèria orgànica (després de retirar els impropis, residus no compostables, s’han obtingut 25.120 kg) barrejats amb 12.175 kg d’estructurant.

El projecte SIRCLES té un abast de tota la Mediterrània, i és que, a més del de Vila- seca, s’han dut a terme quatre projectes pilot a l’illa d’Andros (Grècia), Bizerta (Tunísia), Biblos (Líban) i Aqaba (Jordània); d’altra banda, a la Pulla (Itàlia) i a Ramallah (Palestina) s’han millorat l’efectivitat de plantes ja existents dins del marc de la mateixa iniciativa. 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS