Mantenim l’acompanyament a les persones

03 abril 2020 Notícies
Featured Video Play Icon

Les dues primeres setmanes d’estat d’alarma, la Fundació Formació i Treball ha mantingut serveis mínims en algunes de les seves activitats. Un dels nostres objectius en aquest període de màxima dificultat és preservar l’esperit de la missió: facilitar la inserció sociolaboral a les persones d’alta vulnerabilitat i recolzar-les en el seu moment vital. L’equip d’Acció social de la Fundació segueix orientant les persones participants en itineraris d’inserció i programes formatius així com acompanyant-les en les empreses d’inserció. 

LÀrea d’acompanyament a les persones treballadores de l’empresa d’inserció, ha fet, durant les dues primeres setmanes, una tasca de gestió del canvi. El desplegament de les mesures de seguretat ha transformat la manera de treballar i ha implicat una reorganització de les tasques i la reubicació en altres serveis. Les persones que han seguit amb l’activitat productiva han rebut l’acompanyament habitual de manera presencial, seguint el pla de treball acordat. També s’ha fet seguiment per via telemàtica mantenint en tot moment el contacte amb els tècnics de referència. En tots els casos, s’ha donat suport emocional, imprescindible per afrontar les situacions crítiques individuals i familiars.

L’Àrea d’inserció ha continuat amb els projectes gràcies al treball telemàtic. El programa Làbora, un projecte de Ciutat de cooperació liderat l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, juntament amb ECAS, FEICAT i la Creu Roja per fomentar l’ocupació entre persones d’alta vulnerabilitat, continua actiu. A la Fundació hem mantingut el seguiment tutorial per via telefònica: entrevistes d’acollida, millores de currículums i seguiment del pla de treball. Actualment s’atenen 79 persones que es troben en diferents fases dels seus itineraris. D’altra banda es manté un curs bàsic de  llengua castellana junt amb Càritas Diocesana de Barcelona. L’acompanyament inclou la col·laboració i el contacte directe amb els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu comú de pal·liar les situacions d’extrema precarietat fruit de la situació d’emergència. La mateixa àrea també gestiona el programa d’inserció sociolaboral Reincorpora de l’Obra Social “la Caixa”, adreçat a persones privades de llibertat, i el programa No t’aturis, dirigit a joves tutelats o extutelats per la DGAIA. En ambdós casos es manté l’acompanyament a través del telèfon, es revisa la situació laboral del moment, s’avaluen els efectes de la situació de crisi i es manté el contacte amb empreses per trobar ofertes que encaixin amb els perfils que s’atenen. 

LÀrea d’intermediació laboral manté la relació amb el teixit empresarial. La majoria de contactes amb interlocutors es fa telemàticament. Actualment els sectors en què augmenta la demanda de personal estan lligats a serveis bàsics. Les ofertes de feina es troben en l’àmbit sociosanitari, supermercats, producció alimentària i transport. En els casos en què es pot encaixar els perfils amb ofertes, les entrevistes es fan per telèfon i es tanquen tots els tràmits administratius per iniciar de contracte. De cara als dies i les setmanes vinents, els equips faran formacions en línia adreçades a participants en itineraris d’inserció i de formació i persones treballadores de les empreses d’inserció.  Els continguts formatius s’orienten a millorar el perfil professional, adquirint nous coneixements i reforçant les competències tècniques.

Pel que fa a l’Àrea de Formació per a l’ocupació es mantenen algunes formacions en línia. Un exemple és el curs de ‘Monitor/a de menjador escolar’ a 20 persones amb el suport del programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa. Les classes a través de la plataforma digital ha permès als participants desenvolupar molt més la creativitat, la flexibilitat, l’autonomia i la responsabilitat.

En les pròximes setmanes, mentre duri l’estat d’alarma, l’equip d’acció social seguirà atenent les persones participants en els nostres projectes d’inserció i formació a través d’eines telemàtiques. Volem mantenir els nostres serveis d’acompanyament en aquesta difícil etapa.

 

Amb el suport de:VEURE TOTES LES NOVETATS