Neix Nuar, una nova marca de roba feta amb residus tèxtils i fruit de l’aliança de les entitats socials Formació i Treball, Actua i Avancem Santa Clara

03 octubre 2023 Notícies

La indústria de la moda sostenible compta amb una nova marca. Es tracta de Nuar, un projecte impulsat conjuntament per tres entitats de l’àmbit social referents al país: Formació i Treball, la cooperativa d’iniciativa social Actua i Avancem Santa Clara. La firma, que pren com a matèria primera residus tèxtils per crear peces noves, està a punt de llençar la col·lecció de tardor-hivern de roba upcycling. La col·lecció de tardor-hivern es presenta amb 102 peces úniques. El projecte ha estat possible gràcies al suport de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya a través de la línia de subvenció Projectes Singulars.

Aquesta nova col·lecció exemplifica l’essència de la moda conscient, oferint peces de moda originals i respectuoses amb el medi ambient. Es tracta d’un llançament de 102 peces úniques que, per ara, es podran adquirir en les botigues que les tres entitats que impulsen el projecte -totes elles vinculades a l’economia social i al cooperativisme- tenen a Badalona, Martorell i Girona.

Els dissenys de Nuar són producte de la col·laboració amb l’estudi de disseny Okollective que treballa per a la transformació i reformulació en el sector moda. La part de confecció es du a terme al taller d’ECOSOL, empresa situada a Olot i referent en l’àmbit de l’economia social i solidària que ofereix sortides laborals mitjançant la moda sostenible.

Amb l’objectiu de minimitzar els impactes negatius de la indústria de la moda sobre el planeta, mitjançant el procés d’upcycling, Nuar aprofita teixits no aptes per la venda per crear noves i sorprenents peces de moda, evitant així els residus tèxtils i reduint la necessitat de recursos naturals. Les peces de la nova col·lecció incorporen detalls únics i artesanals que donen vida als materials tèxtil reciclats, fent que cadascuna sigui una obra d’art pròpia. Des de vestits fins a jerseis, Nuar ofereix una àmplia gamma de peces versàtils per a homes i dones, amb un enfocament en la moda que promou la igualtat de gènere i la diversitat d’estils.

Aposta per la moda respectuosa amb el medi ambient i les persones

A més de l’estalvi de recursos naturals que suposa crear peces a partir de residus tèxtils, Nuar genera també ocupació, ja que les peces es distribueixen i comercialitzen als establiments que les tres entitats tenen a Martorell, Badalona i Girona i que donen feina a persones amb alta vulnerabilitat i risc d’exclusió.
Un projecte d’intercooperació

La marca Nuar és un projecte d’intercooperació impulsat per Actua, Avancem Santa Clara i Formació i Treball, tres entitats vinculades a l’economia social i al cooperativisme amb experiència en l’àmbit de les botigues de roba de segona oportunitat i la inserció sociolaboral. Amb aquesta iniciativa reflecteix el compromís de totes elles amb la moda conscient, el respecte pel medi ambient i el desig de crear un futur més sostenible i per a tothom.

Actua. Es tracta d’una cooperativa d’iniciativa social sense afany de lucre creada l’any 2005 per professionals de l’àmbit socioeducatiu. Es dedica al desenvolupament i la gestió de projectes d’acció socioeducativa per a la promoció social de les persones, la prevenció de situacions de vulnerabilitat social en infants i joves i la millora de la convivència. Aquesta activitat la du a terme sota principis democràtics, d’equitat i solidaritat i mitjançant la cooperació amb institucions, empreses i persones. L’èxit dels projectes que impulsen es fona menta en la suma d’esforços dels diferents actors de la societat, en el treball en xarxa i en l’acció des de la mateixa comunitat. En tots els seus projectes promouen l’empoderament actiu de les persones.

Cooperativa Avancem Santa Clara SCCL. És una cooperativa de treball associat d’iniciativa social per generar oportunitats d’inclusió social i laboral mitjançant activitats sostenibles com les dues botigues de roba de segona mà on es ven la roba de la col·lecció NUAR.

La Fundació Formació i Treball. Promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, és una de les empreses d’inserció referents per a la creació de llocs de feina dirigits a persones en risc d’exclusió social. Des de la seva creació ha atès a més de 46.000 persones amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient i a més de 112.000 famílies proveint-les de productes de primera necessitats com aliments, roba i mobles domèstics. La Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral.



VEURE TOTES LES NOVETATS