Observatori Economia Circular: Iniciativa de Formació i Treball, Saica Natur i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

27 desembre 2018 Garraf

Durant els mesos de desembre i gener s’espera un increment de la recollida total de paper per reciclar entorn de l’1% respecte a l’any passat, segons Aspapel. Aquesta pujada suposa que en els mesos nadalencs es recolliran 872.000.000 quilos de paper i cartró (inclosa la recollida selectiva municipal a través del contenidor blau, porta a porta i punts néts, més la recollida d’operadors privats en grans superfícies de distribució, impremtes, indústries …), de manera que en aquests dos mesos es concentra gairebé el 20% del que recull tot l’any. La indústria paperera espanyola, és un referent en economia circular, aquest any es preveu reciclar més de 5.000 milions de quilos.

Des de Formació i Treball, en col·laboració amb Saica, hem desenvolupat un model referent en aquest context d’economia circular a través de la recollida de cartró i de la creació de llocs de feina en la planta de Vilanova i la  Geltrú. Un ecosistema que retorna mitjançant un cartró que incorporem en els contenidors de recollida de la roba en centres socials i educatius. Es recull el residu de cartró comercial dels veïns i veïnes de la població i es trasllada a la planta per al seu tractament; un cop reciclat, el cartró és utilitzat per fabricar contenidors per a la recollida de roba que es distribueix per diferents punts com escoles, parròquies, Ajuntaments, etc.

Tot aquest cicle representa un model d’innovació dins el marc de l’economia circular entre l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Saica Natur i, Formació i Treball els quals creen un ecosistema de referència que pot ser aplicable a altres municipis.

El flux de reciclatge dels residus de cartró comercial es realitzada per Formació i Treball amb la recollida selectiva al municipi de Vilanova i la Geltrú i també municipis colindants, amb una estimació de 1.840 tones a l’any.  La valorització de residus de cartró per al seu reciclatge ho gestionem amb Saica Natur. Aquest procés permet obtenir un estalvi de l’emissións de 1.343 tones de CO2 a l’any.

Amb aquest model d’Economia Circular estem incorporant cinc treballadors/es en situació de risc d’exclusió social a jornada completa per realitzar la recollida i transport del cartró a la planta de compactació del cartró en el municipi de Vilanova i la Geltrú.

Podeu veure aquesta iniciativa en la web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya:

http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Articles/52_vilanova_circular

Observatori Economia Circular:

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/empresa_i_produccio_sostenible/economia_verda/catalunya_circular/VEURE TOTES LES NOVETATS