Tancament projecte SIRCLES

11 juliol 2023 Notícies

El divendres 7 de juliol es va dur a terme l’acte final del projecte europeu SIRCLES amb una visita a l’àrea de compostatge que Formació i Treball, com a soci del projecte, ha desenvolupat a la Torre d’en Dolça, Vila-seca. Aquesta jornada s’emmarcava dins dels actes de cloenda programats, després de la Conferència i del 3r Comitè de Capitalització i Assessorament celebrats els dies 5 i 6 a Barcelona i organitzats per l’Agència de Residus de Catalunya.

Paula Serra, coordinadora de la Fundació a la delegació de Tarragona, Itxaso Euba, Project Manager de SIRCLES a FiTEI i Laia Marbà, responsable de la planta de compostatge, van ser les amfitriones de la tercera jornada, en un acte que va reunir alguns dels principals socis: Grècia, Palestina, Líban, Tunísia i Itàlia a més a més del líder del projecte, l’Agència de Residus de Catalunya. 

Itxaso Euba va presentar i va donar la benvinguda als convidats. Tot seguit va parlar la Paula Serra, coordinadora de la Fundació a la delegació de Tarragona, que va destacar que ha estat una experiència realment positiva poder participar en un projecte europeu des d’una visió mediambiental i social, i va remarcar que ” Sabem que hem plantat la llavor i que amb un fort esforç aconseguirem que l’àrea de compostatge que tenim enfront no sigui una excepció sinó un exemple més.” Per la seva part, en Francesc Giró i Fontanals, Director de la Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya, va voler agrair a tots els participants el treball realitzat durant la durada del projecte i l’esforç efectuat per fer-lo una realitat.

A continuació es va dur a terme un homenatge a les persones usuàries del projecte, alumnes i persones treballadores de l’àrea per la seva implicació i desenvolupament. El projecte SIRCLES va néixer amb l’objectiu de formar i contractar prioritàriament joves que ni estudien ni treballen i dones en risc d’exclusió social. A Vila-seca s’han format 24 persones en el camp de l’economia circular, concretament en matèria de compostatge, d’habilitats transversals i d’emprenedoria. D’aquestes 24 persones, 12 van estar treballant a la mateixa àrea amb contractes d’inserció.

El moment principal de la jornada va ser la demostració i guia del funcionament de l’àrea que va estar dirigida per la Laia Marbà. Els convidats van poder veure una mostra en viu i detallant algunes de les tasques realitzades cada dia com és: la barreja de la matèria orgànica i l’estructurant, l’ompliment dels compostadors, la presa de temperatures o l’airejada de substància dins del compostador. Els assistents van poder veure el contingut dels compostadors i la qualitat del compost produït.

Des de maig del 2022 s’han obtingut 9.610 kg de compost de bona qualitat. Resultat de la gestió de 27.520 kg de matèria orgànica (després de retirar els impropis, residus no compostables, s’han obtingut 25.120 kg) barrejats amb 12.175 kg d’estructurant.

Futur de l’àrea de compostatge

Es compta amb la col·laboració, entre d’altres, de l‘Ajuntament de Vila- seca, que cedeix els terrenys i ens proporciona la matèria estructurant i amb PortAventura World i l’Hotel Marinada (en temporada estival), que fan les aportacions de matèria orgànica necessàries per a poder fer-ne compost.

Aquest mes d’agost finalitza totalment el projecte que ha tingut una durada de 30 mesos. Des de Formació i Treball, treballant en aliança amb empreses i entitats del territori, mantindran el funcionament de l’àrea de compostatge. Una aposta per impulsar projectes territorials de qualitat social i mediambiental.

 

Projecte transfronterer

SIRCLES forma part d’un dels projectes estratègics de cooperació transfronterera a la Mediterrània finançada per l’Instrument Europeu de Veïnatge, l’ENI (http://www.enicbcmed.eu/projects/sircles). El projecte compta amb l’ajuda econòmica de 3,4 milions d’euros i una durada de 30 mesos (2021-2023). SIRCLES és un projecte que es duu a terme de manera transversal i amb una xarxa internacional: National Technical University of Athens i Organizational Earth (Grècia), House of Water and Environment (Palestina), EDAMA (Jordània), Rene Moawad Foundation (Líban), Tunisia Eco-tourism Association (Tunísia), Consorci de Compostatge Italià (Itàlia), Pin – University of Florence (Itàlia) i Formació i Treball Empresa d’Inserció (Catalunya), tot liderat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

 

 

 

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS