Temps de compromís per solventar la crisi climàtica

30 setembre 2019 Notícies

El compromís i l’ambició de Barcelona per fer front a la crisi climàtica reconeix que ens trobem davant d’una emergència climàtica que requereix intensificar l’acció.
Per encaminar aquest procés es constitueix la Taula d’Emergència Climàtica que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020. Aquesta taula esdevé un grup de treball del Consell de Sostenibilitat, mantenint l’esperit de participació i compromís col·lectiu amb el que es va elaborar el Pla Clima de Barcelona.

La Taula per l’Emergència Climàtica on participem té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona. A la primera reunió de treball que tindrà lloc a l’octubre de 2019, estem convidades les entitats de la Xarxa B+S, la comunitat cientíifica, els moviments socials i totes aquelles entitats que ho sol·licitin.

Abans del 31 de desembre de 2019, la Taula plantejarà un Pla d’Acció 2020-2025 amb mesures concretes a desenvolupar per a fer front de manera efectiva a l’emergència climàtica i en farà el seguiment i l’avaluació. També serà l’espai on l’Ajuntament rendirà comptes dels avenços i l’acompliment dels compromisos adquirits. La taula treballarà des del setembre fins al desembre en el desenvolupament del pla d’acció, a través de 4 sessions en format de taller.
Inicialment es preveuen els següents àmbits: mobilitat; energia-rehabilitació-generació-autoconsum; materials i residus; alimentació i consum; economia circular-producció; adaptació-biodiversitat i persones vulnerables.

A la Fundació Formació i Treball estem impulsant un canvi en aquest sentit, en la setmana de la mobilitat vàrem estar presents el passat divendres dia 20, en l’acció del Parking Day amb un taller de sensibilització ambiental i reciclatge de roba, també vàrem participar amb una de les nostres furgonetes elèctriques, a peu de carrer.
El Parking Day és un esdeveniment anual que té lloc en diverses ciutats de tot el món. Es tracta d’una acció de ciutat performativa, educativa i reivindicativa, on diverses entitats, col·lectius i ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament en parcs, jardins i altres formes d’espai públic amb l’objectiu de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.
Aquesta iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco l’any 2005, on el col·lectiu d’arquitectes Rebar va proposar una nova manera de mostrar i expressar aquesta reivindicació que es fa a moltes ciutats de tot el món. Es pot trobar més informació de l’esdeveniment a nivell internacional al hashtag #ParkingDay
Tenim davant nostre un repte al qual la humanitat mai s’ha enfrontat. Alhora hem de ser protagonistes del nostre temps i repensar el valor de tot allò que ens envolta. La nostra pròpia vida depèn de la cura d’altres persones pròximes de la mateixa manera que depèn directament de la natura i del medi que ens envolta. La crisi ambiental ens brinda la possibilitat de construir una societat on càpiguen la justícia i la solidaritat.VEURE TOTES LES NOVETATS