Avancem Juntes, el taller d’autoestima que ajuda a superar-se

23 novembre 2023 Garraf

Va arribar un moment en què vaig dir: jo no puc permetre això. I vaig trencar el silenci. Ja no tinc por”.

Així comença el seu testimoni la Rosario (nom fictici). Fa 13 anys va venir a Espanya amb el que era el seu marit i el seu fill. Poc després, la Rosario va patir violència de gènere per part del seu marit, amb qui va trencar el silenci i va sortir d’aquella situació amb força i valentia, i amb la custòdia del seu fill. “Va arribar un moment en què vaig dir: jo no puc permetre això. I vaig trencar el silenci”, explica la Rosario. A causa de la seva situació personal, va estar exclosa de la societat durant molt de temps, fins que fa un any i mig va aconseguir una oportunitat laboral a l’empresa d’inserció. Un cop allà, va entrar a formar part del taller Avancem Juntes. Un projecte de la Fundació Formació i Treball adreçat a dones treballadores de les seves empreses d’inserció que han patit violència de gènere. 

A mi el taller que vam fer em va servir de molt. Per mi, sí que ha sigut molt útil. M’ha ajudat a controlar les meves emocions, a controlar els meus nervis. Jo he estat en situacions on no sabia com controlar els meus nervis, no sabia com controlar-me a mi mateixa. Però gràcies al taller, ha aconseguit controlar tot això”, explica la Rosario. 

En aquest sentit, la Rosario assegura que mai ha tingut por d’explicar la veritat i d’enfrontar-se a les seves pors. I que ella va voler parlar de la seva situació per evitar que això li pases a una altra dona en la seva situació. Durant el taller d’Avancem Juntes, la Rosario ha parlat i ha expressat el que va sentir en aquell moment i s’ha deixat ajudar per poder fer front a les situacions en les quals s’ha trobat. “Per mi no ha sigut gens fàcil. He hagut d’aprendre a tenir paciència i a intentar pensar en una altra cosa. Tant aquest taller, com en d’altres que vaig participar en el passat, m’han ajudat a superar aquesta situació i a sortir-ne més forta que mai”, assegura. 

A mi m’ha passat una cosa horrible. I sí que en el seu moment vaig pensar que ningú ho entendria i que ningú m’ajudaria. Però, en canvi, he trobat a gent disposada a ajudar-me, entre ells, totes les persones que formen part de l’empresa”, explica la Rosario. 

La Rosario es va divorciar del pare del seu fill i va aconseguir-ne la custòdia. Durant tot aquest temps ha continuat endavant ella sola per mantenir el seu fill, però assegura que ho ha fet amb orgull. Ara, després d’uns anys, la Rosario ha perdut una de les seves majors pors: perdre al seu fill o que algun dia li falti alguna cosa. “Però ara estic bé, estic tranquil·la. Em sento forta, sobretot per ell. Ja no tinc por”, explica. 

Avancem Juntes, més que un taller 

El taller d’autoestima Avancem Juntes s’emmarca dins de les accions d’acompanyament integral, adreçat a dones treballadores de les empreses d’inserció que han patit violència de gènere. Amb l’objectiu de treballar de manera personal i especialitzada la problemàtica afegida que suposa per a les dones haver patit violència de gènere, per poder empoderar-se en l’àmbit personal i professional. A més de prevenir i sensibilitzar d’aquesta problemàtica a les persones treballadores de les empreses d’inserció de tot el grup. 

Al llarg del taller es treballen aspectes com la dependència, la comunicació assertiva i l’establiment de metes a nivell personal, familiar i/o laboral a través d’activitats d’expressió plàstica, debats, role play o relaxació. La participació activa de les dones en dinàmiques d’autoestima ha suposat una millora en la imatge i sentiments que tenen d’elles mateixes. 

Els tallers son espais de suport mutu i d’apoderament. Expressar i reconèixer les seves vivències, compartir-les i veure com tenen sentiments compartits els hi ha ajudat a establir una xarxa de suport i de relació amb altres dones. 

Aquestes accions volen impactar directament en l’ocupabilitat i millora de les participants així com reforçar el seu itinerari laboral i formatiu, en marxa a l’empresa d’inserció, donant l’oportunitat de treballar aspectes a nivell emocional alhora que desenvolupen competències tècniques professionals a la feina. 

 VEURE TOTES LES NOVETATS