Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i Formació i Treball, una aliança d’èxit per la inserció laboral al Garraf

06 setembre 2021 Garraf

Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat i la Fundació Formació i Treball aposten per una aliança d’èxit que afavoreix la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat i que s’impliqui en iniciatives relacionades amb la sostenibilitat, com és el cas de la recollida tèxtil. Un bon exemple d’aquesta declaració d’intencions és el cas de la Doris. Aquesta noia de 21 anys provinent de Ghana, treballa des del mes de maig a la cadena d’establiments Moda re- / Botiga Amiga de Formació i Treball, en concret a Vilanova i la Geltrú, una oportunitat laboral que feia anys esperava. La botiga es va inaugurar el 2018 -avui ja són més d’una vintena per tota Catalunya- aportant a la població un nou comerç de consum responsable amb un doble vessant, el social, a través de la contractació de persones per impulsar la seva inserció en el mercat de treball ordinari, i el mediambiental, allargant la vida útil de peces de roba de segona mà. El doble compromís i el treball en xarxa entre totes dues organitzacions és el que permet sumar esforços per transformar la realitat social i millorar la vida de moltes persones en el territori, com la de la Doris.

El gener de 2020 la Doris va arribar a Càritas Diocesana de Sant Feliu, derivada d’una altra entitat, sense feina i amb problemes per trobar un habitatge. Gràcies a Càritas Sant Feliu va trobar un pis on podrà viure fins que s’estabilitzi el seu context, en paral·lel, i com exemple de l’acompanyament integral entre les dues entitats, va ser derivada a Formació i Treball per poder regularitzar la seva situació laboral al país. Ara, amb un contracte d’un any al davant, veu el món amb uns altres ulls. “Tinc traça en l’atenció al públic, m’agrada això”, destaca Doris. Durant el temps que duri el contracte i també posteriorment rebrà acompanyament per part d’una tècnica i tot l’equip de professionals d’Acció Social de Formació i Treball, per tal de millorar les seves competències i ocupabilitat a partir de seguiment, i realització de formacions. Aquest itinerari compta també amb el suport de l’àrea d’intermediació de la Fundació, que treballa per trobar la feina adequada a cada perfil en el mercat laboral ordinari.

L’Anna Gambús, tècnica d’acompanyament de la Doris, parla del seu esforç per superar els entrebancs propis de començar de zero en un país estranger. La nova feina a la botiga i una llar on poder viure han assentat les bases perquè la Doris ja es pugui projectar cap al futur. Després d’haver acabat l’ESO té com a objectiu estudiar un CFGM, probablement en auxiliar d’infermeria,  que li permeti tenir una feina millor, mantenir l’autonomia econòmica que ja ha assolit i accedir després a un grau superior. “Ara està aprenent hàbits laborals, ja que és la seva primera feina, però s’esforça i té molt bona predisposició a l’aprenentatge i demostra molta responsabilitat i ganes de treballar”, destaca Gambús.

Aposta per la sostenibilitat i la recollida tèxtil

En el darrer any, l’aliança entre les dues entitats ha permès recollir 355.644kg de roba usada al Garraf. Cal destacar que, malgrat l’esclat de la pandèmia i les restriccions, la recollida s’ha mantingut com a servei essencial als 81 punts de recollida que es gestionen a 6 municipis de la comarca per garantir la salubritat dels espais públics. La majoria dels consistoris amb contenidors a la via pública han demanat continuar recollint aquesta fracció. A Catalunya, Formació i Treball en col·laboració amb Càritas de tota Espanya ha gestionat 16.000.000 kg de roba i complements a les seves plantes; en concret la de Sant Esteve Sesrovires, la més avançada del sud d’Europa.



VEURE TOTES LES NOVETATS