Els joves redissenyen el seu futur en la 1ª edició de Click a d’Ins

29 setembre 2021 Notícies

-[…] Si deixessis de banda la inseguretat sobre les teves capacitats, l’opinió que la resta té sobre tu, la comparació amb altres nois i noies iguals… A tu, quina feina t’agradaria provar?

– Vull atendre a públic diferent cada dia, i explicar les propietats dels productes que més s’apropin al que busca cadascun/a, […] Però mai he treballat a una botiga i no ser si seria capaç de gestionar tota aquesta feina….

-¿Què et fa pensar que no podries ser capaç?

– M’ho expliquen i no ho entenc. No em surt, em frustro i ho deixo. Després em sento molt insegura… Pensar en la idea de ser dependenta, sense haver-ho fet i amb possibilitats d’equivocar-me em fa una mica d’angoixa […].

-T’entenc. Jo també m’he sentit així molts cops a la meva vida, és inevitable. Pensa en una amiga teva: imagina que l’ajudes a aprendre a jugar a un videojoc, s’equivoca i perd la partida. Com la tractaries? Li recomanaries que millor no ho tornés a provar i busques altres aficions? O l’animaries per continuar practicant? 

La qüestió no està tant en com et fa sentir el fet d’equivocar-te, sinó en com reacciones tu davant d’aquest sentiment: t’enfades per no saber fer-ho i abandones o ets comprensiva amb tu i confies a poder fer-ho millor amb pràctica i/o demanant ajuda.

 

Aquest fragment representa una conversa habitual amb les persones participants en el projecte Click a d’Ins, finançat per Fundació Bancària La Caixa, que ofereix acompanyament a la inserció laboral, especialment a joves, en situació de risc d’exclusió social, sovint a l’atur i sense estudis.  Molts d’aquests nois i noies han viscut dificultats en el procés d’adaptació a l’àmbit escolar, i en lloc de ser un període de capacitació acaba essent un temps ple de missatges sobre la quantitat de coses que “no saben fer”. Això pot arribar a condemnar el futur professional de la persona, iniciant trajectòries professionals més assequibles i descartant oportunitats formatives o laborals més il·lusionants, pel fet que puguin incloure tasques que novament deixin en evidència els seus punts de millora. 

Les sessions de tutorització individual són un espai on s’ofereix un servei d’atenció personalitzat, treballant a partir dels interessos i els objectius dels joves. En el cas de qui ha viscut una experiència negativa en l’etapa escolar, aquest acompanyament ha estat molt important per proporcionar estratègies que l’ajudin a connectar amb una autopercepció més elevada, i aprenent a intercanviar els missatges d’autoexigència per altres més comprensius i que amb una major confiança en el seu potencial. D’aquesta manera es facilita que puguin retornar a formacions de caràcter professional que siguin del seu interès. 

La Cinthia realitza pràctiques a una botiga de roba. Domina l’atenció al client, li encanta participar en la decoració de la botiga, dissenyar la distribució de l’aparador, preparar la roba per a la venda… i també ha tingut la primera oportunitat de perdre-li la por a fer una feina que no coneix, sempre amb algun company o companya prop per donar-li suport en qualsevol tasca associada. Aquesta experiència a la botiga li ha servit per guanyar confiança i ser molt més conscient del seu talent com a treballadora, a ser més tolerant amb la frustració que genera l’error i a reaccionar amb paciència i perseverança, i no pas abandonament. Aquest és un dels valors diferencials de les empreses d’inserció, l’oportunitat que ofereixen a les persones per adquirir experiència professional que els permet millorar, integrar coneixements i guanyar confiança en les seves capacitats.

 

El projecte Click a d’Ins ha estat subvencionat per la Fundació Bancària La Caixa, dins la convocatòria d’inserció sociolaboral 2020/2021.  Les persones participants són derivades de serveis i entitats socials del Garraf.

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS