Formació i Treball recupera més d’11.500 tones de roba a Catalunya durant el primer semestre de 2022

03 agost 2022 Notícies

La Fundació Formació i Treball ha recuperat 11.770 tones de roba i complements a Catalunya durant el primer semestre del 2022, un 31,19% més que el primer semestre del 2021 en què es van recuperar 8.972 tones de roba. D’aquesta manera, Formació i Treball es torna a posicionar al capdavant de la gestió i recuperació de roba i complements a Catalunya refermant així el seu compromís amb la cura de les persones i el planeta.

El projecte tèxtil de Formació i Treball abraça una vessant social i sostenible que, sota un model d’economia circular de quàdruple impacte, aconsegueix generar llocs de feina de qualitat per a persones en situació de vulnerabilitat -econòmic-, resol necessitats de provisió de roba a per a famílies vulnerables -social-, i, a la vegada, redueix la generació de residus -mediambiental-, apostant per una solució arrelada i que té impacte al territori -comunitària-.

En aquest sentit, Formació i Treball gestiona més de 1.200 contenidors vinculats als projectes Moda re- de Càritas (vermells) i Roba Amiga (taronges), els quals estan distribuïts per tota Catalunya on la ciutadania pot dipositar la seva roba i complements. Un cop la roba arriba al contenidor, aquesta es recull i es porta a la planta de tractament tèxtil de Sant Esteve Sesrovires, la més gran del sud d’Europa, on es tria i se separa segons la seva qualitat.

Una vegada separada la roba, el 55% es reutilitza en el seu estat, i es canalitza per a la seva venda a Catalunya, la resta de l’Estat espanyol i a països en vies de desenvolupament. En el cas d’Espanya es distribueix a través de la vintena d’establiments propis Botiga Amiga o el centenar de botigues Moda re- d’altres Càritas. Espais de venda moderns i competitius que trenquen l’estigma del consum de la roba usada alhora que gestionen l’entrega social a persones vulnerables. Aquesta confluència de col·lectius aconsegueix dignificar les entregues i mantenir l’anonimat de les famílies ateses, donant així el dret a escollir la roba en funció dels seus gustos i preferències (més enllà de la necessitat), i normalitzant aquesta entrega com una compra més.

D’altra banda, el 40% del material tèxtil que no es pot reutilitzar es destina per a l’aprofitament de fibres en la filatura de nous productes tèxtils o producció de productes per a la indústria de l’automòbil, aïllament, etc.

Cal destacar però, la tecnologia Fibersort, implantada des de fa més d’un any a la planta de gestió tèxtil de Sant Esteve Sesrovires i que permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba. La iniciativa respon a una necessitat, fins ara no coberta, dels operadors de reciclatge, els quals tenen dificultats en el reaprofitament de fibres provinents de peces de roba que ja s’havien fet servir (post-consum) per no poder determinar amb exactitud quina era la seva composició.

Així doncs, Fibersort ens ha permès augmentar el percentatge de teixit dirigit a aquesta línia i participar en 31 projectes d’investigació o preparació de roba per al seu reciclatge amb l’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR). Amb aquesta nova tecnologia, pionera al sud d’Europa, es contribueix a tancar el cicle de reaprofitament de materials dins el mateix àmbit de la indústria tèxtil, permetent classificar amb precisió les peces de roba per composició i reciclar les fibres tèxtils en la producció de noves peces.

Finalment un 5% del volum triat són articles diversos entre els quals hi ha impropis, plàstic i paper, i tèxtil no reciclable. Una part d’aquest volum es classifica i reaprofita, mentre que una altra, que resulta residu, es dirigeix a processos de cogeneració elèctrica i calorífica.

Un projecte que aposta per les persones

El projecte de Formació i Treball, a més de reduir els residus, promou la justícia social. La proposta de valor de l’activitat és l’impuls de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en risc d’exclusió. Persones que a partir de la seva contractació a l’empresa d’inserció, a més d’aprendre un ofici, desenvolupen una activitat de protecció i cura del planeta.

L’objectiu dels contractes d’inserció -mínim 6 mesos; i prorrogable fins a 3 anys-, i per tant, de les empreses d’inserció, és el d’especialitzar a les persones en una professió per accedir a un lloc de feina. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral. Així, un cop la persona fa el salt al mercat laboral ordinari, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari.

En l’actualitat, més de 350 persones duen a terme la recollida de roba a contenidors, la selecció i classificació d’aquesta segons el seu estat i tipologia, així com la distribució en establiments comercials d’economia social i solidària.

En un moment com l’actual, on cada cop la ciutadania està més sensibilitzada en els processos de reducció, recuperació i reciclatge de residus “no podem abordar aquest equilibri mediambiental sense tenir present el benestar social de les persones. Per aquest motiu, en el nostre projecte, i especialment en l’àmbit del tèxtil, és clau treballar amb i per les persones més vulnerables” senyala Alexandra González, Cap de Comunicació de Formació i Treball.

“Amb elles desenvolupem l’activitat, construïm nous sistemes, avancem i innovem, la seva participació és clau per augmentar la seva sensibilitat mediambiental” alhora que, sota el model de confidencialitat que ofereix Botiga Amiga “les proveïm d’aquells productes de roba i complements que necessiten” apunta González.

En la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

La Fundació està fermament compromesa amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Té com a objectius estratègics erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (ODS 1);  promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (ODS 8); i aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes (ODS 5). Com a objectius prioritaris té enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible (ODS 17); posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible (ODS 2); garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom (ODS 4); reduir la desigualtat en i entre els països (ODS 10); garantir modalitats de consum i producció sostenible (ODS 12); i adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest (ODS 13).



VEURE TOTES LES NOVETATS