La Fundació impulsa un nou servei d’instal·lació de plaques fotovoltaiques

04 desembre 2023 Notícies

 

Aquest mes de desembre la Fundació Formació i Treball ha iniciat un projecte socio-laboral, que combina la formació i l’acompanyament a la inserció de persones en risc d’exclusió social amb l’impuls d’una nova línia de negoci vinculada a l’economia verda. Càritas ha estat l’entitat sol·licitant del projecte i la Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció en serà l’executora, tot plegat dins la Convocatòria 2022 de Projectes del Fons Santander Responsabilitat Solidari, FI per al foment de l’ocupació amb persones en situació o risc d’exclusió social.

La iniciativa preveu implementar un servei de muntatge de plaques solars en la línia mediambiental d’iServeis que en els darrers dos anys s’ha anat consolidant, d’acord amb l’aposta de l’entitat per un model d’economia circular, en què també s’emmarquen les seves activitats d’alimentació i tèxtil. A més d’impulsar aquesta nova activitat de negoci, el projecte  té altres dos objectius clau com la formació de persones amb especials dificultats per trobar feina i la creació de 2 llocs de treball d’inserció i un de Tècnic/a d’Acompanyament a la Producció. La contractació en l’empresa d’inserció, un entorn de treball protegit, ha de permetre un progressiu aprenentatge d’habilitats sociolaborals i una formació especialitzada que els ha de facilitar la incorporació a l’empresa ordinària. En aquest sentit, la Fundació s’alinea amb la demanda del mercat de treball, havent identificat un nou nínxol d’ocupació vinculat a la transició energètica i la sostenibilitat, un sector actiu i cada cop més consolidat.

Durant la primera meitat del 2023 es farà una prospecció empresarial per buscar aliances empresarials que afavoreixin la posada en marxa de la línia de negoci, es realitzarà el pla d’empresa i es durà a terme l’acció formativa d’instal·lació de plaques fotovoltaiques. Durant els últims 6 mesos de l’any es procedirà a la contractació del personal associat a la posada en marxa de la nova línia de serveis que comptarà amb la participació d’una empresa col·laboradora, actualment amb l’empresa Azumit. Durant el segon any es preveu fomentar el desenvolupament de l’activitat econòmica i, en cas que sigui necessari, realitzar una segona formació.

 

Les accions del projecte

L’acompanyament al llarg de tot el procés de millora de l’ocupabilitat consta de diverses accions. Primerament, l’avaluació del perfil de cada participant a fi d’identificar les seves competències i elaborar conjuntament un pla de treball. Un cop iniciada la formació es desenvolupen accions tutorials individuals i grupals per treballar de manera específica les competències bàsiques d’accés al mercat de treball. Pel que fa a les competències tècniques, la figura del/la tècnic/a d’acompanyament a la producció té també un paper important en el seguiment de l’itinerari; es reunirà periòdicament amb les persones treballadores per oferir un espai d’avaluació i de millores en funció dels resultats obtinguts i esperats. Un cop finalitzat el contracte d’inserció es manté l’acompanyament a les persones en recerca de feina, així com a aquelles que ja treballen, intentant assessorar-les en les seves relacions laborals.

Les persones participants en el projecte venen derivades de Càritas Diocesana de Barcelona i altres entitats, i reben un seguiment coordinat entre tècnics/es d’inserció, orientadors/es laborals i treballadors/es socials de referència. 

 

Les persones participants

Els perfils a qui s’adreça el projecte són diversos: persones en situació d’urgència psicosocial (com persones en procés de desnonament), persones pròximes a una situació administrativa irregular,  i persones amb diversos factors d’exclusió, com manca de competències bàsiques com l’idioma o la lectoescriptura en persones migrants, falta de competències digitals, famílies monoparentals, persones que no han tingut experiencial laboral regular, etc.

D’altra banda, la selecció de candidats es farà seguint un criteri de total paritat que garantirà un mínim del 50% de dones, per tal de promoure l’accés a llocs de treball protegits que permetin a les dones millorar els seus perfils professionals i accedir en un futur a una feina més qualificada i amb demanda en el mercat laboral. Es tenen en compte totes les problemàtiques associades al fet de ser dona, entre elles, famílies monoparentals femenines, càrregues familiars diverses, dificultat de conciliació entre família i treball, dones transgènere, dones que han viscut violència de gènere, nivells educatius baix, etc.

 

         



VEURE TOTES LES NOVETATS